Разлика помеѓу преработките на „Бајазит-паша“

Додадени 158 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
'''Бајазит Паша''' (? - {{починал на||јули|1421}}) бил османлиски државник и Голем везир на империјата во периодот од [[1413]] до [[1421]] година.
 
Тој бил роден во [[Амасија]] и одгледан во султанскиот сарај. Во времето на [[Бајазит I]] работел на повеќе воени позиции, а во времето кога синот на султанот, шехзаде Мехмед (идниот [[Мехмед I]]) станал управител на Амасија, тој му станал главен советник.
 
По катастрофалниот [[Битка кај Анагора (1402)|пораз кај Анагора]] во [[1402]] година и заробувањето на султан Бајазит, Бајазит Паша успеал да го спаси 15-годишниот Мехмед ЧелебијаЧелеби од силите на [[Тимур]] и да го засолни во Амасија. По крајот на [[Отомански интеррегнум|граѓанската војна]], Бајазит станал голем везир на Мехмед I. Во негово време било задушено [[Бедредин Симави|востанието на Бедредин]] во [[1420]] година.
По смртта на Мехмед I, Бајазит ја сочувал неговата смрт за 40 дена додека султановиот син Мурат пристигне во престолнината и го зазеде тронот. Во јули 1421 година, само два месеци по крунисувањето на Мурат I, Бајазит Паша бил испратен да го задуши востанието на Мустафа Челеби, чичкото на Мурат. Во битката кај Едрене тој бил заробен и егзекутиран.
По смртта на Мехмед I, Бајазит ја сочувал неговата смрт за 40 дена додека султановиот син Мурат пристигне во престолнината и го зазеде тронот. Во јули [[1421]] година, само два месеци по крунисувањето на [[Мурат I]], Бајазит Паша бил испратен да го задуши востанието на [[Мустафа Челеби]], чичкото на Мурат. Во битката кај Едрене тој бил заробен и егзекутиран.