Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

с
с
===Преглед на двете теории===
 
Теоријата за релативитетот содржи повеќе од една [[физичка теорија]] во себе. Постојат неколку објаснувања за ова. Прво, [[специјална теорија за релативитетрелативитетот|специјалната теорија за релативитетот]] беше објавена во 1905 г., а конечниот облик на [[општа теорија за релативитетот|општата теорија за релативитетот]] беше објавен во 1916 г.<ref name=relativity/>
 
Второ, специјалниот релативитет се применува кај [[елементарна честичка|елементрните честички]] и нивните заемодејства, додека пак општиот релативитет се применува во [[космологија]]та и астрофизиката како и во астрономијата.<ref name=relativity/>