Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

Нема измена во големината ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
с
{{Специјална релативност}}
 
'''Теорија за релативитетот''' (или '''релативноста''') — торија во [[физика]]та која впрочем опфаќа две теории од [[Алберт Ајнштајн]]: [[специјална теорија за релативитетот]] и [[општа тероијатеорија за релативитетот]].<ref>{{Citation|author=Einstein A. |year=1916 (translation 1920)|title=[[s:Relativity: The Special and General Theory|Relativity: The Special and General Theory]]|publisher=H. Holt and Company|location=New York}}</ref> (Со поимот ''релативитет'' може исто така да се опише една од постарите теории т.е. [[Галилеев релативитет]].)
 
Основните цели на тероијата за релативитетот сè: