Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

с
нема опис на уредувањето
с
с
[[File:spacetime curvature.png|thumb|300px|[[Дводимензионална]] проекција на [[тродимензионален простор|тродимензионалната]] претстава за време-просторот опишан од општата теорија за релативитетот]]
 
'''Теорија за релативитетот''', (или '''релативитетрелативноста''') — торија во физиката[[физика]]та која впрочем опфаќа две теории од [[Алберт Ајнштајн]]: [[специјална теорија за релативитетот]] и [општа тероија за релативитетот]].<ref>{{Citation|author=Einstein A. |year=1916 (translation 1920)|title=[[s:Relativity: The Special and General Theory|Relativity: The Special and General Theory]]|publisher=H. Holt and Company|location=New York}}</ref> (Со поимот ''релативитет'' може исто така да се опише една од постарите теории т.е. [[Галилеев релативитет]].)
 
Основните цели на тероијата за релативитетот сè: