Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

с
Теоријата на релативитетот е употребена во многу современи електронски уреди како што се глобалниот позиционен систем (ГПС). ГПС системите се направени од три дела, контролен дел, просторен дел и дел за употреба. Просторниот дел со состои од сателити кои се поставени во специфични орбити. Контролниот дел се состои од станица до која сите податоци се испраќаат од просторната компонента. Многу од релативистичките ефекти кои се случуваат во ГПС системите. Бидејќи секој од деловите е во различен појдовен систем, сите релативистички ефекти треба да се земат во предвид за да ГПС работи прецизно. Часовнивците кои се користат во ГПС треба да се синхронизирани. Во ГПС системите, а треба да се земе во предвид и гравитационот поле на Земјата. ГПС системите работат толку прецизно благодарение на теоријата за релативитетот. <ref>http://relativity.livingreviews.org/Articles/lrr-2003-1/download/lrr-2003-1Color.pdf</ref>
 
==Различни гледишта==
==Погледи на малцинствата==
 
Не сите Ајнштајнови современици ги прифатиле неговите теории. Но денес, теоријата се смета за основа на [[современа физика|современата физика]].
 
Иако е широко прифатено дека Ајнштајн е создавачот на теоријата за релативитетот и неговото современо разбирање, некои веруваат дека други се заслужни за нејзиното настанување.
 
== Поврзано ==