Разлика помеѓу преработките на „Радијална брзина“

с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Податотека:Planet reflex 200.gif|мини|Егзопланета како кружи околу ѕвезда, менувајќи ѝ ја местоположбата и брзината како што орбитираат околу заедничкото тежиште (кое тука е упатна точка)]]
 
'''РадијалнатаРадијална брзина''' е [[брзина]]та на објект што се приближува кон или оддалечува од набљудувачот по права линија. Во астрономијата, радијалната брзина најчесто се однесува на '''спектроскопска радијална брзина'''. Ова е радијалниот дел на брзината на изворот при зрачење и набљудувачот при набљудување, што се утврдува со [[спектроскопија]]та. '''Астрометричката радијална брзина''' е радијалната брзина што се утврдува со астрометрички испитувања (на пример. постепена промена во годишната паралакса)<ref>[http://arxiv.org/abs/astro-ph/9907145 Астрометрички радијални брзини. I. Неспектроскопски методи на мерење на радијалната брзина на ѕвездите] {{en}}</ref>.
 
Светлината што доаѓа од објект со значителна релативна радијална брзина во зрачењето подлежи на [[Доплеров ефект|Доплеровиот ефект]], така што фреквенцијата на светлината се намалува кај објектите што се оддалечуваат ([[црвено поместување]]), а се зголемува кај објектите што се приближуваат ([[сино поместување]]).