Разлика помеѓу преработките на „Без’рбетници“

Нема измена во големината ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
с
'''Безрбетниците''' ([[Латински јазик|латински]]: ''Invertebrata'') се голема група на [[еукариот]]и во која припаѓаат [[животни]]те без [[‘Рбетен столб|‘рбетен столб]]. Тука се вклучени најголемиот број од сите видови на животни - според некои автори, на безрбетниците им припаѓаат 96,3% од целото животинско царство, наспроти 4% кои им припаѓаат на животните со ‘рбетен столб (''Vertebrata''). Безрбетниците се побројни и од сите останати царства ([[Археа|''Archaea'']], [[Монера|''Monera'']], [[Протиста|''Protista'']], [[Габа|''Fungi'']] и [[Растенија|''Plantae'']]) заедно.
 
Терминот ''безрбетници'' не е валиден од [[Систематика|таксономски]] аспект, додека терминот ''‘рбетници'' е таксон (поттип) во типот на [[Хордати|хордовите животни]] (''Chordata''). [[Хорда]]та е еволутивен претходник на ‘рбетниот столб и се јавува само во [[Ларва|ларвениот]] стадиум кај примитивните поттипови од типот ''Chordata'' ([[Туникатиплаштари|''Tunicata'']] и [[Амфиоксус|''Acrania'']]), како и во [[Ембриогенеза|ембрионалниот развиток]] на ‘рбетниците (вклучувајќи го и [[човек]]от). Поради ова, животните од овие два поттипа (''Tunicata'' и ''Acrania'') некаде се сметаат за безрбетници. Поделбата на животните на безрбетници и ‘рбетници во [[зоологија]]та е направена од практични причини - за полесно изучување.
 
== Еволуција и поделба на безрбетните животни ==