Разлика помеѓу преработките на „Плаштари“

Додадени 54 бајти ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
| image = Bluebell tunicates Nick Hobgood.jpg
| image_width = 250px
| image_caption = [[Сино ѕвонче]], (''Clavelina moluccensis'')
| regnum = [[Животни]]
| phylum = [[Хордови]]
}}
 
'''TуникатиПлаштари''' или '''туникати''' ({{науч|Tunicata}} или ''Urochordata'') — [[потколено]] на [[животни]е] кои се членови на истоимениот поттип на примитивни морски [[хордови]]. Постојат околу 2000 познати видови. [[Ларва]]лниот стадиум на овие животни се карактеризира со присуство на [[нотохорд]] и грбно [[нерв]]но стебло, кои отсуствуваат кај возрасната единка. Возрасниот организам се одликува со слој на заштитна секреција околу телото наречена [[туника]] (оттука и името на поттипот), која се состои главно од [[протеинбелковина]]отта [[туницин]]. ТуникатитеПлаштарите се чести во живеалишта како што се карпестите брегови, но можат да се најдат и во големи длабочини. Видовите познати како [[Асцидија|асцидии]] сочинуваат една класа во поттипот, а всушност и повеќето туникатиплаштари спаѓаат во оваа класа. ТуникатитеПлаштарите се важни бидејќи се врска помеѓу [[Без'рбетници|без‘рбетниците]] и [[‘Рбетници|‘рбетниците]].
 
== Одлики на ларвената и возрасната единка ==
 
Ларвалниот стадиум, кој најмногу личи на [[полноглавец]], има грбно нервно стебло заштитено во нотохорд, потоа мозок (односно [[ганглија]]), [[жабри]], [[крвни садови]] и [[целом]] (секундарна телесна празнина). Овие карактеристики на туникатнаталарвата ларвана индицираатплаштарите укажуваат на тоа дека оваа група е повеќе поврзана со хордовите отколку со без‘рбетниците. Слободнопливачката ларва се прикачува себеси за супстрат и поминува низ процес на видоизменување во возрасната форма, губејќи ги притоа повеќето од сличностите со повишите животни.
[[Податотека:Larva ascidia-key.svg|центар|мини|400п|Градба на ларва од асцидија: '''1''' - влезен сифон, '''2''' - адхезивни папили, '''3''' - жабрени цепнатинки, '''4''' - желудник, '''5''' - црево, '''6''' - нотохорд, '''7''' - нервна цевка, '''8''' - атријална (клоакална) празнина, '''9''' - излезен сифон (атриопора).]]
Возрасната единка обично претставува седентарно животно кое поседува целосен [[Систем за варење|дигестивен систем]], [[срце]] и [[циркулаторен систем]], жабрена мрежа и редуциран [[нервен систем]]. Прекриена е со туника. Вазновидното животно има два сифона - еден кој дозволува водата да навлегува во телесната празнина и другиот низ кој водата излегува надвор. Водата поминува низ филтерски апарат кој ги заробува малите хранливи честички и ги предава на желудникот. Мрежестата жабрена торба го екстрахира [[кислород]]от од водата како што таа минува низ неа. Повеќето туникатиплаштари се [[хермафродит]]и, но некои пливачки видови, како [[Салпа|салпите]], се размножуваат и полово и бесполово (смена на генерации). Колониите може да бидатсе формираниобразуваат по пат на бесполово размножување, а некои видови формираатобразуваат заеднички одводен сифон. Една класа на мали, ларвовидни туникатиплаштари се храни со помош на сложена мукозна "куќичка" која го обиколува телото.
 
== Таксономија ==
 
ТуникатитеПлаштарите го сочинуваат поттипот ''Tunicata'' во типот ''Chordata''. Асцидиите ја сочинуваат класата ''Ascidiacea'', а салпите спаѓаат во класата ''Thaliacea''. Ларвовидните туникатиплаштари кои се хранат со помош на мукозната куќичка ја сочинуваат класата ''Larvacea''.
 
[[Категорија:ТуникатиПлаштари|* ]]