Асцидии: Разлика помеѓу преработките

Одземени 56 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Асцидија на Асцидии презапишувајќи врз пренасочување)
сНема опис на уредувањето
| image_width = 250px
| image_caption = ''[[Clavelina lepadiformis]]''
| regnum = [[AnimalЖивотни]]ia
| phylum = [[Хордати|ChordataХордови]]
| subphylum = [[Туникати|UrochordataПлаштари]]
| classis = '''AscidiaceaАсцидии'''
| classis_authority = [[Цезар Нилсен|Nielsen]], 1995
| subdivision_ranks = [[Ред (биологија)|Редови]]
** [[Stolidobranchia]]
}}
'''Асцидиите''' ([[Латински јазик|латинскинауч.]]: ''Ascidiacea'') се класа на [[туникатиплаштари]]. Тоа се [[бентос]]ни, солитарни и колонијални видови чии возрасни единки се сесилни и живеат на морското дно. Обично се исхрануваат по пат на филтрирање на водата. Нивните [[Ларва|ларви]] се слободнопливачки.
 
== Морфологија и анатомија ==
Асцидиите се сесилни организми со вреќовидни тела цврсто прикачени со постериорниот крај за супстратот. Постојат најразлични измени на формата на телото кај асцидиите, што е во зависност од видот, а понекогаш е тешко да се препознаат.
 
Телото секогаш е прекриено со теста (или туникаплашт), заштитен слој составен од супстанца слична на [[целулоза]]та. Оваа обвивка се секретира од епителот и може да е бистра или светло обоена (како кај пацифичкиот вид ''[[Halocynthia aurantium]]''), или да биде прекриена со различни видови на боцки (како кај северната ''[[Boltenia echinata]]''). Таа може да содржи и варовников материјал, како што е случај со снежнобелата ''[[Bathypera ovoida]]''.
[[Податотека:Ascidias.jpg|thumb|left|200px|Асцидија ''[[Halocynthia]]'' sp.]]
Телесните [[мускул]]и најчесто се поредени во напречни и надолжни слоеви. Понекогаш тие се бројни, дебели и силни, при што образуваат цврст мускулест ѕид, но кај повеќето видови мускулите се претставени само со неколку тенки фибрили. Постојат два отвора на телото: орален или бранхијален (жабрен) отвор и атријален отвор. Понекогаш овие отвори се сместени на краевите од сифони со различна должна, при што атријалниот сифон е секогаш дорзално од бранхијалниот (орален) сифон. Оралниот сифон води во голема голтка наречена ''жабрена торбичка''. Таа опфаќа најголем простор во телото на солитарните асцидии. Просторот во жабрената торбичка е жабрената празнина, додека просторот меѓу жабрената торбичка и телесниот ѕид ја претставува атријалната празнина. Таа се отвора во надворешноста преку атријалниот сифон; жабрената и атријалната празнина се исполнети со морска вода. Морската вода, заедно со хранливите честички и [[кислород]]от, се повлекува во жабрената торбичка преку бранхијалниот (жабрен) сифон и со кружно распоредените усни пипала. Таа поминува од жабрената во атријалната празнина преку многу цепнатинки на ѕидот од жабрената торбичка, додека хранливите честички се заробуваат. Потоа, исфилтрираната вода излегува од телото преку атријалниот сифон.
=== Колонијални форми ===
 
Кај колонијалните форми, туникатаплаштот формира т.н. ''заедничказаеднички туникаплашт'', маса во која целосно или делумно се всадени единките од колонијата означени како зооиди. Општиот план на градба кај зооидите е ист како и кај солитарните асцидии, но можат да се разликуваат некои мали детали. Телото може да е поделено на два (торакс и абдомен) или три (торакс, абдомен и постабдомен) региони. Жабрените сифони на сите зооиди во колонијата се отвора директно во надворешната средина, но атријалните најчесто се отвораат во клоакалната празнина која се наоѓа во заедничкатазаедничкиот туникаплашт. Колонијата може да содржи една или неколку изолирани клоакални празнини од кои секоја се отвора во надворешноста преку еден или неколку отвори. Зооидите поврзани со една клоакална празнина формираат систем.
 
[[Категорија:ТуникатиПлаштари]]