Разлика помеѓу преработките на „Гренландска ајкула“

с
нема опис на уредувањето
с
[[File:Somniosus microcephalus.jpg|thumb|270px|Гренландска ајкула-спијач]]
 
'''Тромавата гренланска ајкула-спијач (''Somniosus microcephalus'')''' има тешко, валчесто тело, кое обично е кафеаво или сино. Има кратка, тркалезна муцка и две еднакво големи грбни перки. Освен што се храни со разновиден жив плен како [[риби]], морски птици и [[фока|фоки]], оваа [[ајкула]] е и [[Мршојадимршојадно животно|мршојадец]] и често јаде пцовисани [[кит]]ови и удавени копнени животни како собови. Додека таа лови фоки, може да се фати на јадица низ дупките во [[лед]]от. Но нејзиното месо е отровно, па мора да се провари пред да се јаде. Овој вид на ајкула е еден од најотровните во светот.<ref>''Guinness World Records 2013'', Page 048, Hardcover edition.</ref>. Оваа ајкула е во блиско сродтсво со [[Пацифичката ајкула-спијач]].<ref name=JurassicShark>O'Donnell, Jacinth. ''[[Jurassic]] Shark'' documentary (2000); broadcast on [[Discovery Channel]], 5 August 2006</ref>
 
== Наводи ==