Разлика помеѓу преработките на „Уметност“

Одземени 3.429 бајти ,  пред 6 години
Одбиени последните 2 промени во текстот и вратена преработката 2924211 на Addbot
(Одбиени последните 2 промени во текстот и вратена преработката 2924211 на Addbot)
Но, 20 век, со своите практики и своите [[идеологија|идеологии]], става под знак прашање сé она што важело во претходниот. Прво се оспорува постоењето на [[суштина]]та на уметноста која би се пронашла низ вековите и цивилизациите а со тоа и сонот за универзална дефиниција. Се истакнува двосмислениот карактер на односот меѓу «убавината » и « уметноста », на пример кога уметничкото дело ја претставува природата на еден страшен, односно одбивен (неубав), начин <ref name=Eco_Introduction>{{harv|Eco|2004|p=8-14|id=Eco2004}}</ref>.
 
[[Класификација на уметностa|Класичниот список на уметности]], онаков каков што бил предложен во 19 век од страна на [[Георг Вилхелм Фридрих Хегел|Хегел]] во делото ''[[Естетика или философија на уметноста]]'', за некои продолжува да биде показател што е уметност <ref name="comparaison"/>. Тука се говори само за пет главни уметности: [[архитектура]], [[вајарство]], [[сликарство]], [[музика]], [[поезија]]. Со проширување или со комбинација на вештините овој список може значајно да биде проширен додавајќи му ги на пример вештините како [[танц]]от, [[филм]]от (честопати нарекуван « седма уметност »), [[фотографија]]та, [[стрип]]от, итн.Уметноста е дека луѓето се одразува општествениот живот и да ги изразат мисли и чувства подобри перформанси како што се гледа во степен. Уметнички зборови често се појавуваат во областа на културата. Уметнички дела на уметноста, како мерка на уметничка вредност, главно се однесува на уметноста на ракување, перформанси уметност степен на совршенство постигне, вклучувајќи: уметнички слики од различни специфичноста и типична; уметничка живост и заговор пресврти и се врти ; уметнички строгост и структурни интегритет; ликовен јазик точноста и живост; уметност прецизни и соодветни практики и разновидност; уметничко изразување, како што националноста и оригиналност. Уметноста на уметничко изразување е поинаков.
 
Во пластични уметности, уметнички, главно, преку линии, бои, осветлување, распоред и контрастот и други перформанси уметници естетски расположение достигнатото ниво.
 
Во уметноста на музика, уметност главно е составена од серија на музички мелодија, ритам и музика да го изразат емоции во време има изразување.
 
 
 
Уметничко дело на уметноста е исклучително важно, нема уметност е уметност. Уметнички висок и низок поени, степенот на разликата, пристојноста на разлика. За уметнички извршување е bounden должноста на уметникот. Уметност уметнички повисока, толку е посилен својата привлечност, но исто така и подобро ќе може да игра општествена улога на уметноста. Содржината и формата на хармонија, возвишени единство, е дело на уметноста на највисоко уметничко ниво. Уметност и уметнички и идеолошки врски, и независно; постоечките унифициран страна, постојат контрадикторни страна. Ако дела на уметноста, високо идеолошки и уметнички премногу висока, некои уметнички дела идеолошки напредок, и уметнички сиромашните; некои наназад или реакционерни идеолошка содржина на уметнички дела, но тоа може да има некој вид на уметнички.
 
== Историја на уметноста ==
Уметничката преродба обично се смета дека започнала со Ренесансата во [[Италија]] во 15 век<ref name="Gombrich_ch13">{{harv|Gombrich|2001|p=247-267|id=Gombrich2001}}</ref>. Италијаните тој период го нарекуваат кватроченто. Периодот на [[Ренесанса]]та се протега и низ 16 век имајќи го својот процут во повеќе европски земји. Иако обработува теми од митологијата и античката уметност, таа сепак не претставува враќање назад: има нови техники, новиот политички, социјален и научен контекст, им овозможува на уметниците да иновираат<ref>{{harv|Gombrich|2001|p=287|id=Gombrich2001}}</ref>. Повторно се открива и се усовршува [[перспектива]]та. Се развива техниката на сликарството во масло. Додека во Средниот век уметничкиот израз бил свртен кон религијата, во ренесансата центар на внимание е човекот. За првпат уметноста продира во сферата на приватното: делата не се само нарачувани од страна на моќниците на Црквата или државата; тие навлегуваат и во домовите на буржоазијата<ref name="Gombrich_ch13"/>.
 
[[Податотека:Formerly_Piero_della_Francesca_Piero della Francesca -_Ideal_City_-_Galleria_Nazionale_delle_Marche_Urbino_2 Ideal City.jpg|thumb|center|upright=3.0|''Идеалниот град'' во [[Урбино]] долго време припишувано на [[Пјеро дела Франческа]]]]
 
Обично « [[Барок]] » се нарекува стилот кој ја наследил Ренесансата на почетокот на 17 век, но овој збор бил употребен дури подоцна, од страна на авторите кои сметале дека овој стил е гротескен и кои сметале дека елементите на античката уметност не треба никогаш да се применуваат поинаку од начинот на кој истите ги применувале Грците и Римјаните <ref>{{harv|Gombrich|2001|p=387-390|id=Gombrich2001}}</ref>. Барокната архитектура станува грандиозна како во случајот со [[Версајска палата| Версајската палата]] која била имитирана во цела Европа. Сликарството користи повеќе бои и светлина. Кај музиката од таа епоха се појавува [[опера]]та. Ова движење забележало свој процут во католичката Европа во 18 век <ref>{{harv|Gombrich|2001|p=457|id=Gombrich2001}}</ref>.