Разлика помеѓу преработките на „Бран“

Одземен 71 бајт ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
 
</ref><ref name=Stein1>
{{cite book |title = An introduction to seismology, earthquakes, and earth structure |author = Seth Stein, [[Michael E. Wysession]] |page = 31 |url = http://books.google.com/?id=Kf8fyvRd280C&pg=PA31 |isbn = 0-86542-078-5 |year = 2003 |publisher = Wiley-Blackwell }}
 
</ref>
Синусоидата е дефинирана за сите временски периоди и растојанија, додека при физички ситуации се среќаваме со бранови кои постојат во ограничени временски периоди и ораничен простор. Може да се искористи привиден бранов облик распределен на бесконечен збир од синусоидални бранови со употреба на [[Фуриерова анализа]]. Како резултат, едноставниот случај на единствен синусоидален бран може да е применет во повеќе општи случаи.<ref name=Stein2>
 
{{cite book |title = ''op. cit.'' |author = Seth Stein, [[Michael E. Wysession]] |page = 32 |url = http://books.google.com/?id=Kf8fyvRd280C&pg=PA32 |isbn = 0-86542-078-5 |year = 2003 }}
 
</ref><ref name=Schwinger>
* [[сообраќаен бран|Сообраќајни]] бранови, поточно, движењето и густината на моторните возила, кои се моделирани како кинематички бранови.<ref name=Lighthill>
 
{{cite journal |author1 = M. J. Lighthill | author1-link=James Lighthill |author2 = G. B. Whitham | author2-link=Gerald B. Whitham |year = 1955 |title = On kinematic waves. II. A theory of traffic flow on long crowded roads |journal = Proceedings of the Royal Society of London. Series A |volume = 229 |pages = 281–345 |ref = harv |postscript = . |bibcode = 1955RSPSA.229..281L |doi = 10.1098/rspa.1955.0088 }} And: {{cite journal |doi = 10.1287/opre.4.1.42 |author = P. I. Richards |year = 1956 |title = Shockwaves on the highway |journal = Operations Research |volume = 4 |issue = 1 |pages = 42–51 |ref = harv |postscript = . }}
 
</ref>