Разлика помеѓу преработките на „Бран“

Додадени 1.565 бајти ,  пред 5 години
с
(радио, микро, инфрацрвено, видливо и ултравиолетово)
 
Електромагнетниот бран се состои од два брана кои треперат во [[електрично поле|електрично]] и [[магнетно поле|магнетно]] поле. Електромагнетниот бран патува во насока којае под агол од 90 степени во однос на треперењето на двете полиња. Во {{римски|19}} век, [[Џејмс Кларк Максвел]] покажа дека, во [[вакуум]], електричното и магнетното поле се покоруваат на [[бранова равенка|брановата равенка]] со брзини еднакви на [[брзина на светлината|брзината на светлината]]. Одовде произлезе идејата дека [[видлива светлина|светлината]] е електромагнетен бран. Електромагнетните бранови можат да имаат различни фреквенции (а со тоа и бранови должини), со што се добиваат различни видови на зрачења како што се: [[радио бранови]], [[микробранови]], [[инфрацрвено зрачење|инфрацрвени]],видлива светлина, [[ултравиолетова светлина|ултравиолетови]] и [[Рентгенски зраци]].
 
==Квантно механички бранови==
{{Главна статија|Шредингерова равенка}}
{{Поврзано|бранова функција}}
 
[[Шредингерова равенка|Шредингеровата равенка]] го опишува брановото однесување на честичките во [[квантна мрханика|квантната механика]]. Решенијата на оваа равенка се [[бранова функција|бранови функции]] со кои може да се опише густината на веројатноста за определена честичка.
 
[[File:Wave packet (dispersion).gif|thumb|Бранов пакет во движење, општо, ''обиколникот'' на брановиот пакет се движи со различна брзина отколку составните бранови.<ref name=Fromhold>{{cite book |title = Quantum Mechanics for Applied Physics and Engineering |author = A. T. Fromhold |chapter = Wave packet solutions |pages = 59 ''ff'' |quote = (p. 61) ...the individual waves move more slowly than the packet and therefore pass back through the packet as it advances |url = http://books.google.com/?id=3SOwc6npkIwC&pg=PA59 |isbn = 0-486-66741-3 |publisher = Courier Dover Publications |year = 1991 |edition = Reprint of Academic Press 1981 }}</ref>]]
 
===де Бројеви бранови===
 
== Поврзано ==