Разлика помеѓу преработките на „Бран“

Нема измена во големината ,  пред 5 години
с
{{Главна статија|поларизација (бранови)}}
 
[[File:Circular.Polarization.Circularly.Polarized.Light Circular.Polarizer Creating.Left.Handed.Helix.View.svg mk.svg|thumb|left]]
 
Еден бран е поларизиран ако трепери во една насока на рамнината. Бранот може да се поларизира со употреба ан поларизациони филтри. поларизацијата на трансферзалните бранови ја опишува насоката на треперењето на рамнината нормална на насоката на движењето.