Разлика помеѓу преработките на „Бран“

Додадени 1.565 бајти ,  пред 5 години
с
[[File:Wave refraction.gif|thumb|right|200 px|Синусоидален бран кој се движи низ средина со мала бранова брзина под агол, со што се опишува намалувањето на брановата должина и следствената промена на насоката (прекршување).]]
 
Прекршувањето е појавата кога бранот ја менува сопственат брзина. Математички, со ова се означува големината на промената на [[фазна брзина|фазната брзина]]. Најчесто, прекршувањето се случува кога бранот минува од една [[преносна средина|средина]] во друга. Големината на прекршувањето на бранот низ материјалот е определена со [[показателот на прекршување|показателот на прекршувањето]] на материјалот. Насоките на упадниот и прекршениот зрак се поврзани со показателите на прекршувањето на материјалите преку [[Снелов закон|Снеловиот закон]].
 
===Дифракција===
{{главна статија|Дифракција}}
 
Бранот пројавува дифракција кога наидува на пречка која го закривува бранот или кога истиот сè шири по преминот низ отвор. Дифракционите особености се поизразени кога големмината на пречката или отворот се споредливи со брановата должина на бранот.
 
===Поларизација===
{{Главна статија|поларизација (бранови)}}
 
[[File:Circular.Polarization.Circularly.Polarized.Light Circular.Polarizer Creating.Left.Handed.Helix.View.svg mk|thumb|left]]
 
Еден бран е поларизиран ако трепери во една насока на рамнината. Бранот може да се поларизира со употреба ан поларизациони филтри. поларизацијата на трансферзалните бранови ја опишува насоката на треперењето на рамнината нормална на насоката на движењето.
 
Лонгитудиналните бранови како што се звучните не се подложни на поларизација. За овие бранови насоката на треперењето е по должината на насоката на движењето.
 
== Поврзано ==