Разлика помеѓу преработките на „Бран“

Додадени 1.156 бајти ,  пред 5 години
с
===Пренос и средина===
{{Главна статија|Коефициент на пропустливост|Преносна средина}}
 
Брановите вообичаено се движат по прави линии низ ''[[преносна средина]]''. Ваквите средини можат да сè сведат на следниве категории:
 
* ''гранична средина'' ако се протега до одредена големина, во спротивност ''неограничена средина''
* ''линиска средина'' ако замавот на различни бранови во една одредена точка може да се додаде во средината.
* ''истоветна средина'' или ''хомогена средина'' ако особеностите не се менуваат во различни местоположби во средината.
* ''анизотропна средина'' ако една или повеќе од физичките особености се менуваат во повеќе насоки
* ''изотропна средина'' ако физиките особености се ''исти'' во сите насоки
 
===Впивање===
 
== Поврзано ==