Википедија:За Википедија: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
 
На Википедија никогаш не ѝ фалеле скептичари.
*Зошто да се очекуваат квалитетни енциклопедиски статии кога универзитетскиот професор и 12-годишниот ученик во основно имаат подеднакви уредувачкиуреднички права?
*Нема ли култистите и авторите на недокажани теории да преземат контрола врз статиите за контроверзни теми?
*Нема ли вандализмот да стане толку насилен што ќе ги истера добрите уредувачиуредници?
*Како можат стотици луѓе да работат заедно кога нема хиерархија која дава насока и ги решава споровите?
 
===<big>'''Што ја прави Википедија успешна?'''</big>===
Еве неколку причини:
*'''Огромен процент од уредувањата''' на Википедија '''се направени добронамерно''', т.е. луѓето се обидуваат да ги подобрат статиите, а не да ги вандализираат. Кога ќе се случи вандализам, тој обично останува кратко бидејќи секогаш постојат многуминамногу уредувачиуредници кои се конструктивни и кои ќе го поправат;
*Википедија има голем број на [[Википедија:Начела и напатствија|правила]] за нејзините процеси кои охрабруваат соработка и градење консензус за информациите кои ќе одат во статиите. Следењето на правилата резултира со квалитетни статии;
*'''Огромен процент од уредувачитеуредниците ги следат правилата''' и кога другите им ги посочуваат нивните грешки, тие имаат желба да се поправат себеси. Оние уредувачиуредници кои сметаат дека правилата на Википедија се проблематични самите го напуштаат проектот;
*И конечно, '''постојат [[Википедија:Администратори|малку уредувачиуредници]] со посебен авторитет да ги проследат правилата'''. Овој авторитет [[Википедија:Барања за администраторски статус|го доделува заедницата од корисници]] преку претходно договорени процеси.
 
'''Википедија на македонски јазик е во својот развоен зачеток''' и има потреба од покривање на многу енциклопедиски теми преку помош од волонтери, помош која <u>Вие</u> можете да ја дадете. Како што Википедија расте и бројот на уредувачиуредници, уредувања на ден и вкупен број на статии се зголемуваат, ќе се менува нејзиниот фокус кон нагласување на квалитетот преку начин кој ќе се одрази на секојдневното уредување на корисниците и тоа ќе биде еден од нејзините најголеми предизвици. <br/>
{{В:Вовед/оди до|Уредување|Следно: научете повеќе за уредувањето!}}
}}