Полуспроводник: Разлика помеѓу преработките

Додадени 46 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Диодата е електронска компонента која дозволува проток на електрична струја во една насока без отпор,додека во спротивна насока претставува бесконечен отпор. Затоа кај диодите постои проводна и непроводна насока. Може да се смета дека за протекување на струја во проводната насока, диодата има отпорност со вредност приближна на нула, а додека во непроводната насока отпорноста може да достигне приближно бесконечна вредност.
Диодите воглавно се произведуваат од полупроводнички материјали како што се силициум или германиум. Меѓутоа, сеуште постојат диоди со термојонска емисија, некогаш познати како електронски цевки. Исто како сијалица[[електрична светилка|светилката]] со вжарено влакно, така и вакумските цевки имаат конец кој се вжарува кога низ него ќе протече струја. Вжарениот конец во вакуум емитира електрони, а потоа електричен напон помеѓу електроните, придвижувајќи ги електроните од вжарената електрода, кон другата,ладна електрода. Така, текот на електронот од вжарениот конец во вакуум до другата електрода, претставува проток на електрична струја. Загреаната електрода која е извор на електрони, се вика катода, а ладната електрода се вика анода. Повеќето современи диоди се засновани на полупроводничките p-n споеви. Кај полупроводничките диоди струјата тече од p-страна (анодата) кон n -страна(катодата), но не и во спротивна насока како кај вакуумските цевки.