Разлика помеѓу преработките на „Комптонов ефект“

Додадени 337 бајти ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Заемодејство светлина-материја}}
'''Комптонов ефект''' — појава на нееластично [[расејување (физика)|расејување]] на [[фотон]]и од слободна [[електричен набој|наелектризирана]] честичка, обично [[електрон]]. Покрај [[фотоелектричен ефект|фотоелектричниот ефект]] при кој [[гама-квант]]от ја предава целата своја [[енергија]] на атомот и престанува да постои, заемодејството на гама-зрачењето со средината низ којашто минува може да доведе до расејување на гама-квантовите.<ref name="НукФиз">{{наведена книга|last1=Конеска|first1=Смилја|last2=Гершановски|first2=Доне|title=Нуклеарна физика|year=1997|publisher=Природно-математички факултет, Институт за физика|location=Скопје}}</ref>
 
* без промена на [[бранова должина|брановата должина]] и
 
== Вовед ==
Расејувањето на гама-зрачењето со големи бранови должини <math>\lambda</math> приближно еднаква на 0,1 нм се одвива без промена на брановата должина. Ова расејување е познато како класично или [[Томсоново расејување]] и се појавува кога енергијата на гама-зрачењето е помала од енергијата на сврзување на атомските [[електрон|електрони]]. Вториот вид расејување, со промена на брановата должина, се појавува кога енергијата на гама-зрачењето е поголема од енергијата на сврзување на атомските електрони и тоа толку поголема што електронот може да се смета за слободен.<ref НАВОДname="НукФиз" />
 
Комптоновиот ефект прв го набљудувал [[Артур Комптон]] во 1923 г. во универзитетот Вашингтон во [[Сент Луис]], а подоцна и потврден од страна на неговиот студент Ву Јоусјин. Во 1927 г. Комптон ја добива [[Нобелова награда за физика|Нобеловата награда]] за ова негово откритие.