Разлика помеѓу преработките на „Демирхисарско“

Додаден 321 бајт ,  пред 6 години
с
Поимот '''Демирхисарско''' се употребува за приближно означување на местото на некој настан и значи дека се случило во околината на градот [['''Демир Хисар]]''', т.е. локацијаместо која географски гравитира кон градот. Во зависност од административната поделба дефинирана со соодветна законска регулатива понекогаш се мисли на сите населени места кои потпаѓаат под управување на локалните власти во [[општина Демир Хисар]], според оваа дефиниција во одредени периоди некои места потпаѓаат под Демирхисарско, но некогаш и не.
 
Постојат два града со ова име:
{{појаснување}}
 
Поимот ''Демирхисарско'' се употребува за приближно означување на местото на некој настан и значи дека се случило во околината на градот [[Демир Хисар]], т.е. локација која географски гравитира кон градот. Во зависност од административната поделба дефинирана со соодветна законска регулатива понекогаш се мисли на сите населени места кои потпаѓаат под управување на локалните власти во [[општина Демир Хисар]], според оваа дефиниција во одредени периоди некои места потпаѓаат под Демирхисарско, но некогаш и не.
* [[Демир Хисар]] во југозападна Р. Македонија
* [[Демир Хисар (Егејска Македонија)|Демир Хисар]] или Валовишта во [[Сер (округ)|Серскиот округ]], Егејска Македонија
 
== Поврзано ==
* [[ЛистаСписок на населени места во Република Македонија#Демирхисарски села|Демирхисарски села]], според актуелната територијална поделба на [[Република Македонија]].
 
 
{{ГеоПојас}}
{{никулец}}