Државен универзитет во Тетово: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(Се додадени сите факултети кои се акредитирани до сега, и се поправени грешките за датумот на основањето на Универзитетот и оснивачот.)
Нема опис на уредувањето
[[Податотека:TetovaUniversity1.gif|right]]
 
'''Државниот универзитет во Тетово''' ([[Албански јазик|албански]]: ''Universiteti Shtetëror i Tetovës'') е еден од трите државни универзитети во [[Република Македонија]] и се наоѓа во градот [[Тетово]]. Основан е на 4 јуни [[1994]], на основачкото собрание свикано од Културната Заедница на Албанците во Македонија, во својство на основач, додека иницијатор, идеатор и потписник на документите за основање на Универзитетот и за именување на привремените органи на универзитетот беше проф. Абдула Мехмети, претседател на Културната заедницаЗаедница на Албанците во Македонија. Како државен универзитет останува непризнаен од властите сè до јануари [[2004]]кога се донесе Законот за основање на Државниот универзитет во Тетово од страна на Собранието на Република Македонија. Прв ректорнректор на Тетовскиот Универзитет беше проф. д-р Фадил Сулејмани, а потоа и проф. р-р Рамиз Абдули, проф. д-р Неџбедин Беадини, проф. д-р Сади Беџети, проф. д-р Агрон Река. Моментален Ректор на универзитетот е проф.д-р Вулнет Амети. Наставата главно се одвива на [[албански јазик]], но исто така и на [[Македонски јазик|македонски]] и други јазици.
 
Во моментов при универзитотот има 11 факултета:
Анонимен корисник