Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

с
 
== Карактер и цел ==
[[Податотека:Byzantinischer Mosaizist um 1000 002.jpg|thumb|225px|[[Константин Велики]]]]
Првиот вселенски собор бил свикан од страна на император [[Константин I]], а по препорака на Синодот предводен од [[Хосиј]] од [[Кордоба]] во [[325]] година, кој ја предводел истрагата на недоразбирањата предизвикани од страна на Аријанската ерес присутна во гркојазичниот исток. За поголемиот број на епископи, учењата на [[Ариј]] биле еретички и претставувале реална опасност против спасувањето на душите. Со таа цел, во летото [[325]] година, епископите од сите христијански провинции биле повикани во [[Никеја]] во Битнија (позната и како [[Изник]] во денешна [[Турција]]) – место лесно достапно за поголемиот борј од нив, а посебно за оние од [[Мала Азија]], [[Сирија]], [[Палестина]], [[Египет]], [[Грција]] и [[Тракија]].