Разлика помеѓу преработките на „Кралска академија на науките (Шведска)“

с
нема опис на уредувањето
с
с
|leader_name2 = Стафан Нормарк
|membership = 1600 академици<br>175 странски членови
|website = [http://www.kva.se/en/ www.kva.se]
}}
 
'''Кралска академија на науките''' ([[швед.]] ''Kungliga Vetenskapsakademien'', KVA) — една од [[Кралски академии во Шведска|кралските академии]] во [[Шведска]]. Ова е независна и невладина научна организација со задача да ги поттикнува и поддржува [[наука|науките]], пред сè [[природни науки|природните науки]] и [[математика]]та.
 
Академијата е основана на [[2 јуни]] [[1739]] г. од славниот природонаучник [[Карл Линеј]], меркантилистот Јонас Алстремер, конструкторот Мортен Тривалд, чиновниците Стен Карл Билке и Карл Вилхелм Кедерхилм и политичарот Андерс Јохан фон Хепкен.<ref name="kva-history">
{{цмс
| title = History
}}</ref>
 
Академијата има за цел да посветува особено внимание на полезните сознанија и да објавува на [[шведски јазик]] за да ги распространи најзините наоди што пошироко меѓу населението. Создадена е со поинаква замисла од постарото [[Кралско научно друштво (Упсала)|Кралско научно друштво во Упсала]] (основано во 1719 г.), кое објавувало на [[латински јазик]]. Академијата е намерно сместена во центарот на градот, кадешто биле најзастапени стопанските активности. Како пример послужиле [[Кралско друштво|Кралското друштво]] во Лондон и [[Француска академија на науките|Кралската академија на науките]] во Париз.
 
Во рамките на установата постојат комитети за доделување на меѓународни награди: