Разлика помеѓу преработките на „Есеј“

Одземени 28 бајти ,  пред 6 години
Откажано уредувањето 3234879 на уредникот 46.217.81.196 (разговор)
(сад)
(Откажано уредувањето 3234879 на уредникот 46.217.81.196 (разговор))
Многу е тешко да се дефинира жанрот во кој есеи ќе падне. Aldous Huxley, еден од водечките есеисти, дава насоки за Предмет:
 
Како роман, есејот тој е литературен уред за велејќи дека речиси сè за речиси ништо, обично на одредена тема. По традиција, речиси по дефиниција, есејот е кратко парче, и поради тоа е невозможно да се овозможи на сите нешта целосна претстава во рамките на еден есеј. Но, збирка есеи може да покриваат речиси колку земјата, и покриваат речиси како темелно, како што може долго роман. Montaigne's ТретаасдфасдфффффффтаТретата книга е еднаков, многу скоро, на добро парче од Комеди комедија. Есеи припаѓаат на книжевни видови, чија крајна варијабилноста може ефикасно да се проучува во рамките на три-poled референтна рамка. Постои столб на личен и автобиографски; таму е столб на објективни, фактичката, конкретните-особено, и таму е столб на апстрактно-универзално. Повеќето есеисти се дома и во нивната најдобра во соседството на само еден од трите столбови есеј, или во најмал само во соседството на три од нив. Тоа се претежно лични есеисти, кои пишуваат фрагменти од рефлективен автобиографија и кои бараат во светот преку клучалката на анегдота и опис. Тоа се претежно цел есеисти кои не говорат директно за тебе, туку да обратат внимание кон надворешноста на некои книжевни или научни или политичка тема. ... И тоа како поминале, колку навистина догматичен се искази на големиот generalizers! ... На повеќето богато ги задоволува есеи се оние кои се најдобрите не на една, не две, туку на сите три светови во кои тоа е можно за есеј за да постои.
 
 
112

уредувања