Разлика помеѓу преработките на „Богослужбен јазик“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''ЛитургискиБоослужбен јазик''' , ('''религискилитургиски''' или '''свет јазик''')<ref>ЗаВо христијанството[[христијанство]]то се користи и терминотпоим '''црковен јазик'''</ref> е [[јазик]] кој се користи и негува за религиски потреби од луѓе кои користат друг јазик за секојдневна комуникација.
 
==Концепт==
 
Штом еден јазик стане поврзан со некој религиски обред, следбениците на таа религија го поврзуваат јазикот исклучиво со таа религија. Така, при преводи на свети текстови постои опасност од губење на автентичност при преводот и сеопшта прифатеност на преводот. Често се смета дека литургискиотбогослужбениот јазик има поголема гордост и свеченост одошто јазикот кој активно се зборува. Поради тоа, свештениците при обука за религија која ја следат се обучуваат и го изучуваат литургискиотбогослужбениот јазик и тоа е значаен културолошки елемент. Во минатото, поради можноста на свештениците да пишуваат и читаат некој јазик, тие биле симбол за писменост. Во западниот свет тоа било познавањето на латинскиот, а во православието старословенскиот јазик.
 
Доста често литургискитебогослужбениот јазици имаат јазични елементи кои модерните јазици ги немаат, најмногу поради фактот што модерните јазици поминале низ промени во минатото. ЛитургискиотБогослужбениот јазик може да е жив јазик, мртов јазик или стара форма на некој модерен јазик. Така на пример, [[македонски|македонскиот]] и старословенскиот[[црковнословенски јазик|црковнословенски]] јазик се литургискибогослужбени јазици во Македонија, додека англискиот јазик со елементи од средновековието се користи во протестантизмот. ЛитургискиотБогослужбениот јазик може да биде разбирлив за населението, но и обратно. ЛитургискиотВаквиот јазик не мора да потекнува од регионот кадекајшто се користи.
 
==ЛитургискиБогослужбени јазици и религиивери==
Некои примери за литургискибогослужбени јазици се:
 
*[[старословенскицрковнословенски јазик]], литургиски јазик во [[Православие]]тоПравославието,
*[[црковнословенски јазик]], литургиски јазик во Православието,
*[[класичен арапски јазик]], литургиски јазик во [[Ислам]]от,
* [[библиски хебрејски јазик]], литургиски јазик во [[Јудаизам|Јудаизмот]],
 
== Наводи ==
{{reflistнаводи}}
 
==Поврзано ==
* [[ЈазикМртов јазик]]
* [[Религија]]
 
{{видови јазици}}
 
[[Категорија:ЛитургискиБогослужбени јазици|*]]