Разлика помеѓу преработките на „Македонски парламентарни избори (2002)“

Одбиени последните 4 промени во текстот и вратена преработката 3229878 на Ehrlich91
(Одбиени последните 4 промени во текстот и вратена преработката 3229878 на Ehrlich91)
{{Политики на Република Македонија}}
Локални Избори 2000
'''Парламентарните избори 2002 година''' се одржани на [[15 септември]] [[2002]] година. Изборите се одржале според [[пропорционален изборен систем|пропорционалниот изборен модел]], во шест изборни единици. Победа извојува опозициската коалиција „[[За Македонија заедно]]“, по што по четири-годишна пауза на власт се врати [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]. Големи контроверзии предизвикало вклучувањето во [[Влада на Република Македонија од 2002|владината коалиција]] на [[Демократска унија за интеграција|Демократската унија за интеграција]], формирана од страна на раководството на [[ОНА]], која претходната година го предизвикала [[Воен конфликт во Македонија, 2001|конфликтот од 2001 година]].
 
Гласачкиот одзив беше 73,4%.<ref>[http://www.osce.org/mk/odihr/elections/fyrom/15961 Финален извештај на мисијата за набљудување на изборите на ОБСЕ/ОДИХР, 4 стр.]</ref>
2001
 
== Учесници на изборите ==
Парламентарни Избори 2002
На изборите учествувале следните политички партии и коалиции:
 
# [[ВМРО - Вистинска македонска реформска опција]], Демократска партија за православно единство на Србите и Македонците, Македонска христијанска партија
Парламентарни Избори 2003
# [[ВМРО-ДПМНЕ]], [[Либерална партија на Македонија]]
# Движење за обнова на Македонија, Партија на пензионерите на Р. Македонија
# Демократски центар, Партија на зелените
# Македонска алијанса, Македонска народна партија
# [[Лига за демократија]], Демократски сојуз на Србите во Македонија, Партија на Власите од Македонија, Демократска Муслиманска партија, Партија за демократско движење на Египќаните во Македонија, Странка на демократска акција на Македонија
# [[За Македонија заедно]]: [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]], [[Либерално демократска партија]], Обединета партија на Ромите на Македонија, Демократска лига на Бошњаците, Демократски сојуз на Власите, Демократска партија на Србите, Демократска партија на Турците, Работничка земјоделска партија, Социјалистичка христијанска партија на Македонија, Зелена партија на Македонија
# Бошњачка демократска партија
# [[ВМРО - Македонска]]
# ВМРО-Обединета
# [[Демократска алтернатива]]
# [[Демократска партија на Албанците]]
# Демократска партија на Македонија
# Демократска партија Напред Македонијо форца
# [[Демократска унија за интеграција]]
# [[Демократски сојуз]]
# Комунистичка партија на Македонија
# МААК-Единствена македонска опција
# Народна волја
# [[Национална демократска партија]]
# Народно движење на Македонија
# [[Нова демократија]]
# [[Партија за демократски просперитет]]
# Партија за единство на Ромите во РМ
# Партија на правдата
# [[Партија за целосна еманципација на Ромите]]
# Преродба и обединување на македонските национални идеал
# Прогресивна партија
# Републиканска партија на Македонија
# Семакедонска работничка партија
# Сојуз на Ромите од Македонија
# [[Социјалдемократска партија на Македонија]]
# [[Социјалистичка партија на Македонија]]
 
На изборите биле истакнати и неколку кандидатски списоци на група граѓани. Нивни носители биле: [[Игор Џамбазов]], Горан Николовски, Христо Георгиевски, Дејан Панделески и Младен Михајловски.
2004
 
== Резултати ==
Локални Избори 2005
 
Освоените гласови и распределбата на мандатите во ново-формираниот состав на Собранието беше следната:<ref>[http://www.sec.mk/arhiva/2002_parlamentarni/kon_rezultati/REZULTATI.htm Државна изборна комисија]</ref>
Парламентарни Избори 2006
 
{| class="wikitable" style="text-align: center;"
2007
|-
|'''Политички партии и коалиции'''
|'''Освоени гласови'''
|'''%'''
|'''Освоени мандати'''
|'''%'''
|'''+/-'''
|-
|style="text-align:left;"|[[За Македонија заедно]] ([[СДСМ]], [[ЛДП]] и др.)
|497.342
|41,58
|60
|50,0
| {{increase}}29
|-
|style="text-align:left;"|[[ВМРО ДПМНЕ]] и [[Либерална партија на Македонија|ЛПМ]]
|299.179
|25,02
|33
|27,5
| {{decrease}}16
|-
|style="text-align:left;"|[[Демократска унија за интеграција|ДУИ]]
|145.615
|12,18
|16
|13,3
| {{increase}}16
|-
|style="text-align:left;"|[[Демократска партија на Албанците|ДПА]]
|64.025
|5,35
|7
|5,8
| {{decrease}}4
|-
|style="text-align:left;"|[[Партија за демократски просперитет|ПДП]]
|26.853
|2,25
|2
|1,7
| {{decrease}}12
|-
|style="text-align:left;"|[[Национална демократска партија|НДП]]
|26.406
|2,21
|1
|0,8
| {{increase}}1
|-
|style="text-align:left;"|[[Социјалистичка партија на Македонија|СПМ]]
|26.005
|2,17
|1
|0,8
|{{steady}}0
|-
|style="text-align:left;"|[[Демократска алтернатива|ДА]]
|17.453
|1,46
|0
|0
| {{decrease}}13
|-
|style="text-align:left;"|[[Демократски сојуз|ДС]]
|14.971
|1,25
|0
|0
|{{steady}}0
|-
|style="text-align:left;"|[[ВМРО - Македонска]]
|10.208
|0,85
|0
|0
|{{steady}}0
|-
|style="text-align:left;"|[[ВМРО - ВМРО]] и др.
|8.498
|0,71
|0
|0
| {{steady}}0
|-
|style="text-align:left;"|Останати
|
|
|0
|0
| {{decrease}}1
|-
|style="text-align:left;"|'''Вкупно'''
|1.195.887
|100
|120
|100
|
|}
 
== Освоени мандати по политички партии ==
Парламентарни Избори 2008
Распределбата на мандатите по партии е следната:<ref>[http://www.sobranie.mk/WBStorage/Files/Godisen%20izvestaj%202002-2006.pdf Собрание на Република Македонија Мандатен извештај 2002-2006, 16 стр.]</ref>
 
{| class=wikitable style=text-align:center
Локални Избори 2009
!colspan=2|Партија/коалиција
!Мандати
! +/-
|-
|rowspan=6 align=left|[[За Македонија заедно]]||align=left|[[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]||43|| {{increase}}16
|-
|align=left|[[Либерално демократска партија]]||12|| {{increase}}8
|-
|align=left|Демократска партија на Турците||2|| {{increase}}2
|-
|align=left|Обединета партија на Ромите на Македонија||1|| {{increase}}1
|-
|align=left|Демократска лига на Бошњаците||1|| {{increase}}1
|-
|align=left|Демократска партија на Србите||1|| {{increase}}1
|-
|align=left rowspan=3|Коалиција [[ВМРО ДПМНЕ]] и [[Либерална партија на Македонија|ЛПМ]]||align=left|[[ВМРО ДПМНЕ]]||27|| {{decrease}}22
|-
|align=left|[[Либерална партија на Македонија]]||5|| {{increase}}5
|-
|align=left|Партија за движење на Турците во Македонија||1|| {{increase}}1
|-
|align=left colspan=2|[[ДУИ]]||16|| {{increase}}16
|-
|align=left colspan=2|[[ДПА]]||7|| {{decrease}}4
|-
|align=left colspan=2|[[ПДП]]||2|| {{decrease}}12
|-
|align=left colspan=2|НДП||1|| {{increase}}1
|-
|align=left colspan=2|[[СПМ]]||1|| {{steady}}0
|-
|align=left colspan=2|'''Вкупно'''||'''120'''|| {{decrease}}14
|}
 
== Освоени мандати по изборни единици ==
2010
Освоените мандати по изборни единици се следните:<ref>[http://www.sobranie.mk/WBStorage/Files/Godisen%20izvestaj%202002-2006.pdf Собрание на Република Македонија Мандатен извештај 2002-2006, 10 стр.]</ref>
{| class=wikitable style="text-align:center"
|-
! Партија/коалиција !! ИЕ 1 !! ИЕ 2 !! ИЕ 3 !! ИЕ 4 !! ИЕ 5 !! ИЕ 6 !! Вкупно
|-
| Коалиција „За Македонија заедно“ || 13|| 11|| 11|| 11|| 10|| 4|| 60
|-
| ВМРО ДПМНЕ и ЛПМ || 4|| 4|| 8|| 9|| 7|| 1|| 33
|-
| ДУИ|| 2|| 2|| 0|| 0|| 2|| 10|| 16
|-
| ДПА || 1|| 1|| 0|| 0|| 1|| 4|| 7
|-
| ПДП || 0|| 1|| 0|| 0|| 0|| 1|| 2
|-
| НДП|| 0|| 1|| 0|| 0|| 0|| 0|| 1
|-
| СПМ|| 0|| 0|| 1 || 0|| 0|| 0|| 1
|-
| | '''Вкупно'''|| '''20'''|| '''20'''|| '''20'''|| '''20'''|| '''20'''|| '''20'''||'''120'''
|}
 
== Извори ==
Парламентарни Избори 2011
<references/>
 
== Надворешни врски ==
2012
* [http://www.sec.mk/arhiva/2002_parlamentarni/index.html Официјална страница за Изборите 2002 година]
* [http://www.sobranie.mk/?ItemID=B71A03713AD04B4599894B34CCFF8692 Собрание на Република Македонија: изборни резултати и пратенички состав]
* [http://www.a1.com.mk/izbori2002/default.asp Страница на А1 Телевизија посветена на Изборите 2002 година]
* [http://www.osce.org/odihr/elections/43794 Извештаи на ОДИХР за Изборите 2002 година]
 
{{Македонски избори}}
Локални Избори 2013
 
[[Категорија:Парламентарни Избориизбори 2014во Македонија|2002]]
[[Категорија:Република Македонија во 2002 година]]
2.148

уредувања