Разлика помеѓу преработките на „Филип V Македонски“

с
== Втора македонско-римска војна ==
{{main|Втора Македонско-римска војна}}
Откако [[Скипион Африканец]]от го поразил [[Ханибал]] кај [[битката кај Зама]], [[Римската Република]] веќе станала господар на [[Средоземјето]], па така се спремале за реванш со [[Македонија]]. [[Македонија]] пак значително зајакната и проширена особено кај [[Егејот]] и [[Хелеспонт]]. Така [[Македонија]] првин била нападната од западната страма, но македонската армија успешно го одбила нападот. Потоа Римјаните заедно со сојузниците маршираат од [[Етолија]] се до [[Тесалија]] каде што дошло до решавачка [[битка кај Киноскефале]], каде што [[Македонците]] биле поразени, а со самото тоа [[Македонија]] била принудена на отстапки од својата флота, војската да ја намали на 5000 луѓе, но најболно им било тоа што биле принудени да се откажат од доминацијата во [[Грција]].
 
== Последни години ==