Разлика помеѓу преработките на „Филип V Македонски“

Одземени 2 бајти ,  пред 6 години
с
с
Главна карактеристика на општествената војна е тоа што Филип успешно ги разделил Грците со тоа што ги завојувал Спартанците со претставниците на [[Хеленската лига]] која што ги штитела интересите на [[Македонија]], а со самото тоа што ги разделил ја зголемил својата доминација во [[Грција]].
 
== Прва Македонскомакедонско-римска војна ==
{{main|Прва Македонскомакедонско-римска војна}}
 
Во Првата Македонскомакедонско-римска војна, Филип сакал Македонскотомкедонското влијание да го прошири и на јадранското крајбрежје. Првин ги нападнал Римските поседи во [[Илирија]] од морето, а потоа од копно, по што успешно го освоил градот [[Лисус]]. По минималните успеси што ги направил во Илирија, тој направил сојуз со [[Ханибал]] каде што се договориле Филип на [[Ханибал]] да и испрати помош.
 
Римјаните пак ја осетиле опасноста па Филип, и нивниот одговор бил нападот на [[Етолска Лига|Етолската лига]] и на римскиот сојузник Атал од [[Пергамон]], со што Филип бил спречен да испрати помош на Ханибал, по што потоа [[Римската Република]] и [[Македонија]] потпишале мировен договор во [[Фојника]], град во [[Епир]]