Разлика помеѓу преработките на „Анастас Јанков“

Одземени 8 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
(Додадов биографија, ја преведов од бугарската верзија на Википедија.)
Неколку години по формирањето на ВМК станува негов член, и во [[1902]] г. заминува за Македонија<ref>Ангел Динев: Илинденската епопея, стр. 249, том I, Софија, 1946 г.</ref>, со цел да им помогне на своите сонародници Македонци. Подоцна оди во [[Грција]] и [[Србија]], со мисија кај тамошните авторитети да добие поддршка за борбата за автономијата на Македонија.
 
Со самото негово пристигнување во Костурско, почнале несогласувањата со дејците на Внатрешната Организација, co коишто Јанков, намерно со умисла, или не, донекаде ја компромитирал Организацијата пред отоманските власти. Неговата преголема доверба и наклонетост кон [[Гркомани|гркоманот]] [[Коте Христов]] од село [[Руља]] исто така ѝ наштетиле на Организацијата. <ref>Полковник Анастас Янков: „[[http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=395:2012-03-20-15-20-48&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61/ Моите възспоменания по македоно-одринския въпрос]]“, „От София до Костур“, Синева, София, 2003</ref><ref>Пандо Кљашев, „Спомени“: Полковник Јанков во Костурско сака да крева востание - [[http://www.angelfire.com/super2/vmro-istorija/Knigi/spompk15.html (1)]], [[http://www.angelfire.com/super2/vmro-istorija/Knigi/spompk16.html (2)]], [[http://www.angelfire.com/super2/vmro-istorija/Knigi/spompk17.html (3)]]</ref>
 
Сепак, треба да се истакне и да се запамети неговиот значаен придонес кон афирмирањето на [[Македонски извори за македонскиот идентитет|македонското национално дело]]. Поради неговата агитација дека Македонците се посебна нација, или можат да формираат таква, врз основа на историските собитија, балканската јавност станувала сè посвесна за националната посебност на Македонците. Повиците и прогласите до Македонците, пак, каде што тој вели дека тие треба пред сè самите да се изборат за својата слобода и национална независност, несомнено придонесле за зацврстување на македонската национална свест кај самиот македонски народ. Освен тоа, Јанков секаде го истакнува континуитетот во поглед на македонската етничка припадност и потекло на Македонците.
Анонимен корисник