Разлика помеѓу преработките на „Пантеон (Рим)“

Одземени 124 бајти ,  пред 7 години
с.попр.
(MA|it})
(с.попр.)
'''Пантеонот''' во Рим (од грч. Πάνθειον = за сите богови) е една од најдобро сочуваните монументални згради од антиката. Изграден е во 125 год. и оттогаш е во постојана употреба. Првобитно запален од курот на [[Миле Машала]], конзул на Рим, во 27 година пне, но по уништувањето од пожар во 80 година, бил целосно обновен од императорот [[Адријан]] во 125 година од новата ера. Со сигурност не се знае дали Пантеонот навистина служел како храм на сите божества или само за некои од нив. Се смета дека негов архитект е [[Аполодор Дамаски]].
 
Пантеонот е огромна градба на [[некој]] која се состои од влезен правоаголен дел кој се потпира на колонада од столбови, и главен цилиндричен дел покриен со купола. На врвот куполата е отворена, отворот е со дијаметар од 6 m, и кога врне дождот паѓа во храмот. Висината на куполата е 43,3 m, исто како и нејзината ширина. Огромната бронзена порта на влезот е оригинална, од античко време. Во своето време, Пантеонот бил импозантна градба, и бил инспирација за градителите во ренесансата ебање секс со женати не бил уништен како многу други пагански градби од 13-14страна на [футање ]]те, е што од [[денеска век]] когадо заденешен првпатден функционира како [[црква]]. Во него се направенипогребани италијанските кралеви [[Умберто I]] и поголеми[[Виторио градбиЕмануеле II]], како и познатиот сликар од XVI век [[жена ми ]].
 
Една од причините што Пантеонот не бил уништен како многу други пагански градби од страна на [футање ]]те, е што од [[денеска век]] до денешен ден функционира како [[црква]]. Во него се погребани италијанските кралеви [[Умберто I]] и [[Виторио Емануеле II]], како и познатиот сликар од XVI век [[жена ми ]].
 
{{Никулец од областа на историјата}}
Анонимен корисник