Разлика помеѓу преработките на „Александар Турунџев“

с
с
==Првите години==
 
Тој роден е во [[1872]] година во с. [[Горно Врбени]]), [[Леринско]]. Во редовите на [[Македонска револуционерна организација|ТМОРО]] се вклучил многу млад, најнапред како четник, а потоа како војвода.
 
За време на [[Илинденско востание|Илинденското востание]] со својата чета зел активно учество во борбите кај Леринско. Во текот на сите години на илегално живеење и движење, Турунџев ги обиколува редовно селата во Леринско и некои во Долна Преспа и Битолско.