Разлика помеѓу преработките на „Лепенец“

Одземени 23 бајти ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
}}
 
'''Лепенец''' (''[[албанскирека]]: Lepenci;во [[српскиСрбија]]: Lepenac'')и е македонска река[[Македонија]], притока на [[Вардар]].<ref>''Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6''</ref> Извира од планината [[Жар (планина)|Жар]], во [[Косово]], на височина од 1.860 m&nbsp;м, а се влева кај населбата [[Злокуќани]] во [[Скопје]], на височина од 253 m. Од изворот до [[Качаничка Клисура|Качаничката Клисура]] тече во правец запад-исток, а
потоа свртува во правец југ-југоисток. Долга е 75 км, има вкупен пад од 1.603 m и просечен пад од 21,4‰. На територијата на Македонија влегува кај селото [[Блаце (Скопско)|Блаце]] и има должина од 21 км. [[Слив]]от зафаќа површина од 770 км², од која на Македонија ѝ припаѓаат 167,76 km². Средногодиш ниот протек пред вливот во реката Вардар изнесува 10,0 м³/сек.<ref>''Влечниот нанос на река Лепенец и неговото влијание за регулација на речното корито, Живко Шкоклевски, С. Крстевска; Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, 1982''</ref>
[[Слика:Лепенец.JPG|thumb|250px|Реката Лепенец кај железничкиот мост помеѓу [[Бардовци]] и [[ЖС „Ѓорче Петров“]]]]