Географија: Разлика помеѓу преработките

Додаден 1 бајт ,  пред 8 години
Одбиени последните 2 промени во текстот (од 77.28.60.75) и вратена преработката 2924117 на Addbot
Нема опис на уредувањето
(Одбиени последните 2 промени во текстот (од 77.28.60.75) и вратена преработката 2924117 на Addbot)
'''Географијата''' (''земјопис'', од {{Lang-grc|γεω}} „земја“ и ''γραφία'' „опишува“) е дескриптивна [[наука]] која своето внимание го насочува кон опишувањето на [[планета]]та [[Земја]]. Во потесна смисла, географијата е и природна и општествена наука, бидејќи ги проучува и опишува сите форми на земјината површина и сите природни појави што настануваат на неа и во [[атмосфера]]та од една, и [[население]]то (како дел од Земјата) и неговата [[Стопанство|стопанска]] дејност, од друга страна. Исто така, географијата ја опишува и проучува разместеноста на природните богатства, [[Растенија|растителниот]] и [[Животни|животинскиот]] свет на Земјата.
 
Човекот отсекогаш се интересирал за светот околу себе. Токму тоа е и причината што зачетоците на географијата како наука се појавиле уште во античко време. Обично таа се развивала со развојот на [[трговија]]та и [[морепловство]]то, а уште поинтензивно се развива подоцна, во времето на [[големите географски откритија]]. Во антиката, многу народи ја развивале географијата, како [[Стари Грци|античките Грци]], [[Арап]]ите, [[Стари Римјани|античките Римјани]] и други. Од последниве, најистакнати географи биле [[Птоломеј]] и [[Страбон]]. Птоломеј е и еден од првите географи кои ја опишале територијата на [[Македонија]].
 
Во најопшта смисла, географијата се дели на [[Општа географија|општа]] и [[Регионална географија|регионална]] (посебна). Навлегувајќи во различните сфери од нејзиното проучување, условило нејзина поделба на повеќе географски дисциплини, како што се: