Разлика помеѓу преработките на „Роман“

Одземени 4.856 бајти ,  пред 5 години
Одбиена последната промена во текстот (од 78.157.6.235) и вратена преработката 2939430 на Addbot
(Одбиена последната промена во текстот (од 78.157.6.235) и вратена преработката 2939430 на Addbot)
 
[[Категорија:Литература]]
 
Основни облици
 
Роман · Поема · Драма
Расказ · Новела
 
 
Родови
 
 
Епика · Лирика · Драма
Романса · Сатира
Трагедија · Комедија
Трагикомедија
 
 
Извори
 
 
Изведба (претстава) · Книга
 
Форми
 
 
Проза · Стих
 
Историја и списоци
 
 
Општ преглед на литературата
Индекс на поими
Историја · Модерна историја
Книги · Писатели
Награди за литература · Награди за поезија
 
Дискусија
 
 
Критика · Теорија · Списанија
 
Роман е долго раскажувачко литературно дело засновано на замислена приказна, односно кое не се потпира целосно на факти. За првпат романот како литературна форма се појавил во 11. век, но поради широките можности останал во употреба и во современата литература.
 
Некои од карактеристичните жанрови во кои се користи романот како форма се:
Научна фантастика
Фантастика
Крими-романи
Романси
Шпионски романи
Социјални романи, итн.
 
Иако речиси сите писатели во некоја фаза од својот креативен живот пишувале романи, некои попознати романописци се: Венко Андоновски, Петре М. Андреевски, Џемс Џојс, Франц Кафка, Џорџ Орвел, Стале Попов, Едгар Алан По, Иво Андриќ, Жан Жак Русо, Агата Кристи, и др.
 
Романот е литературен вид од епскиот род на литературата.Терминот романпотекнува од 12 и 13 век,кога во западната европска литература се појавиле дела напишани на романските јазици.Инаку тој е големо раскажувачко дело во проза или понекогаш во стихови(„Евениј Онегин“ од Пушкин).Романот ги има следиве карактеристики:Многу лица чии карактеристики се опишани преку постапките и преку настани кои опфаќаат обично подолг временски период.Меѓутоа,современата литературна практика покажува дека е тешко да се даде дефиниција за кој да било литературен вид, така, на пример роман е делото на американскиот писател Џон Штајнберг, „Глувци и Луѓе“,иако настаните не се случуваат во подолг временски период и нема ни 100 страници.
 
 
 
 
Надворешни врски[уреди]
(англиски) Како да напишете роман во 100 дена или помалку
 
 
 
Категорија: Литература
 
 
 
 
 
 
Навигационо мени
 
 
 
 
Направи сметка
Најава
 
 
 
 
Страница
 
 
Разговор
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Читај
 
 
Уреди
 
 
Историја
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Главна страница
Што е Википедија?
Избрана содржина
Случајна страница
Портал
 
 
технички
 
Тековни настани
Скорешни промени
Селска чешма
Викисредби
Дарување
Помош
 
 
алатник
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Печати/извези
 
 
 
 
 
На други јазици
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Последната промена на страницава е извршена на 12 март 2013 г. во 00:05 ч.
Текстот е достапен под условите на лиценцата Криејтив комонс НаведиИзвор-СподелиПодИстиУслови. Може да важат и дополнителни услови. За повеќе информации, погледајте ги Условите на употреба.
Заштита на личните податоци
За Википедија
Одрекување од одговорност
Програмери
Мобилен изглед