Разлика помеѓу преработките на „Второ бугарско царство“

с
Бришење на "Tsarevets-gruev-2.JPG", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Fastily...
с (Бришење на "Tsarevets-gruev-2.JPG", беше избришана од Заедничката ризница од страна на Fastily...)
 
== Позадина ==
 
[[Податотека:Tsarevets-gruev-2.JPG|left|thumb|200px|[[Трновградска тврдина]]]]
 
И покрај некои успеси на [[Византија]] во времето на [[Мануел I Комнин]], сепак земјата започнала полека да се распаѓа. [[Михаил I Комнин]] во голема мера се обидел да воспоставил контрола над [[Јужна Италија]] и да ги протере [[Селџуци|турските Селџуци]] од [[Мала Азија]], но во [[Битка кај Мариокефалон|битката кај Мариокефалон]], турските Селџуци успеале да му нанесат голем пораз на императорот и да воспостават трајна контрола врз дел од [[Мала Азија]]. Во исто време во внатрешноста на [[Византија]] се појавиле [[феудализам|феудалци]] кои во голема мера ја потисниле централната власт, во однос на нивните посакувања. Во земјата [[корупција|корупцијата]] започнала се повеќе да се шири, настапило социјално незадоволство помеѓу народот. Сиромашните семејства биле принудени своите деца да ги продаваат како робови за имаат можност од што да преживеат.