Спомен-куќа на Петар Поп Арсов: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
с (додадена Категорија:Богомила со помош на HotCat)
сНема опис на уредувањето
{{Петар Поп Арсов}}
'''Спомен-куќатакуќа на Петар Поп Арсов''' е— куќа-споменик, посветена на еден од [[Основање на Македонската револуционерна организација|основачите на Македонската револуционерна организација]] во неговото родно место [[Богомила]], [[Македонија]]. Спомен-куќата e стара стотина години <ref>[http://tirekovmirece.com/Novost/--%D0%A1%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%83%D1%9C%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%9F%D0%BE%D0%BF-%D0%90%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5-%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8- Се обновија Спомен куќите на Петар Поп Арсов и Коле Неделковски]</ref>и всушност е куќата во која се родил и живеел македонскиот револуционер [[Петар Поп Арсов]] <ref>[http://tirekovmirece.com/Novost/C%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%83%D1%9C%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%9F%D0%BE%D0%BF-%D0%90%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5-%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8 Cе обновуваат спомен куќите на Петар Поп Арсов и Коле Неделковски]</ref>. Во 1986 година куќата била конзервирана и била поставена музејската поставка <ref>[http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=F22D32511B7397438BA561A87A6969C1 ПОДНОВУВАЊЕ НА СПОМЕН-КУЌИТЕ НА ПОП АРСОВ И НА НЕДЕЛКОВСКИ]</ref>. Во текот на повеќе децении оваа спомен-куќа била посетена од илјадници посетители. Од куќата на Петар Поп Арсов во средината на 90-тите биле украдени библијата, пиштол и нож, а во 2012 година била оштетена. Со средства од [[Министерство за култура на Македонија|Министерството за култура]] била извршена санација.
 
== Галерија ==
<center><gallery>
imageПодатотека:Petar Poparsov House Bogomila 1.JPG
imageПодатотека:Petar Poparsov House Bogomila 2.JPG
imageПодатотека:Petar Poparsov House Bogomila 3.JPG
</gallery></center>
 
== Наводи ==
{{наводи}}