Разлика помеѓу преработките на „Генетски изменет организам“

с
ситна поправка
с (ситна поправка)
[[Податотека:GloFish.jpg|мини|десно|220п|GloFish - риба, првото генетски модифицирано животно продадено како милениче]]
[[Податотека:Zebrafisch.jpg|мини|Природен изглед на риба без генетичкогенетско инженерство]]
[[Податотека:ChimericMouseWithPups.jpg|мини|Лабараториски глувци со изменети гени]]
'''Генетски модифицираните организми (ГМО)''' се организми чиј генетски материјал е изменет со помош на користење на техника на [[генетско инженерство]].<ref>{{Cite journal |author=Johnston SA, Tang DC |title=Gene gun transfection of animal cells and genetic immunization |series=43 |journal=Methods in Cell Biology |volume=Pt A |issue= |pages=353–365 |year=1994 |pmid=7823871 |oclc=31189762}}</ref><ref>{{Cite journal |author=Lee LY, Gelvin SB |title=T-DNA binary vectors and systems |journal=Plant Physiol. |volume=146 |issue=2 |pages=325–332 |year=2008 |month=February |pmid=18250230 |pmc=2245830 |doi=10.1104/pp.107.113001 |oclc=1642351}}</ref><ref>{{Cite journal |author=Park F |title=Lentiviral vectors: are they the future of animal transgenesis? |journal=Physiol. Genomics |volume=31 |issue=2 |pages=159–173 |year=2007 |month=October |pmid=17684037 |doi=10.1152/physiolgenomics.00069.2007 |url=http://physiolgenomics.physiology.org/cgi/content/full/31/2/159 |oclc=37367250}}</ref> Организми кои биле генетски модифицирани вклучуваат микро-организми како што се [[бактерии]], [[квасци]], [[инсекти]], [[растенија]], [[риби]] и [[цицачи]]. Генетски модифицираните организми се извор на [[генетски модифицираната храна]].