Разлика помеѓу преработките на „Сперматозоид“

Додаден 51 бајт ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
'''Сперматозоид''' е машкиот [[Гамета|гамет]] (машка [[пол]]ова [[клетка]]).
 
==Добивање на сперматозоид==
 
'''Сперматозоид''' е машкиот [[Гамета|гамет]] (машка [[пол]]ова [[клетка]]). Сперматозоидите се добиваат преку повеќе последователни делби на клетките. Добивањето на сперматозоидите започнува со митоза I на герминативниот епител од кој се добиваат сперматогонии. Добиените сперматогонии се диплоидни, со следната митоза II се добиваат примарни сперматоцити кои исто така се диплоидни. Примарните сперматоцити се делат со мејоза I и од нив се добиваат секундарни сперматоцити кои се хаплоидни,тие сперматоцити потоа се делат со мејоза II од кои се добиваат сперматиди. Добиените сперматиди се делат преку процесот спермиогенеза од кои на крај се добиваат сперматозоиди.
 
==Градба на сперматозоидот==
92

уредувања