Разлика помеѓу преработките на „Комптонов ефект“

Одземени 4 бајти ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Комптоновиот ефект прв го набљудувал [[Артур Комптон]] во 1923 г. во универзитетот Вашингтон во [[Сент Луис]], а подоцна и потврден од страна на неговиот студент Ву Јоусјин. Во 1927 г. Комптон ја добива [[Нобелова награда за физика|Нобеловата награда]] за ова негово откритие.
 
Ефектот е важен од една едноставна причина бидејќи ни укажува дека светлината не може да се објасни само како [[бран |бранова]] појава. Томсоновото расејување, класичната теорија за [[електромагнетен бран]] расејанрасеан од наелектризирани [[честички]], не ја објаснува слабата промена во брановата должина. Со други зборови светлината мора де се однесува како да се сосотои од честички за да се објасни слабото расејување при Комптоновиот ефект. Комптоновиот експеримент ги убеди физичарите дека светлината може да се однесува како поток од честички (квантови) чија енергија е пропорционална на фреквенцијата.
 
== Опис на појавата ==
:<math>hf + m_e c^2 = hf' + \sqrt{(p_{e'}c)^2 + (m_e c^2)^2}.</math>
 
Со овој израз може да се определи големината на импулсот на расејаниотрасеаниот електрон,
 
:<math>p_{e'}^{\, 2}c^2 = (hf - hf' + m_{e}c^2)^2-m_{e}^2c^4. \qquad\qquad (1) \!</math>