Разлика помеѓу преработките на „Албанска мафија“

Додадени 6.300 бајти ,  пред 6 години
с
Отстрането уредувањето на 81.216.185.81 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06
с (Отстрането уредувањето на 81.216.185.81 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06)
'''Албанска мафија''' ('''''АМ''''') или '''Албански организиран криминал''' ('''''AOК''''') се општите термини кои се користат за разни криминални организации лоцирани во [[Албанија]] или составени од eтнички Aлбанци. Албанските криминалци се значително активни во [[САД]] и во земјите на [[Европската Унија]] (ЕУ), кои учествуваат во различни видови на кривични претпријатија, вклучувајќи дрога и трговија со оружје. Се вели дека во Албанија има 15-30 фамилии или кланови со околу 20 луѓе на клан, правејќи членство од околу 300-600 членови.
 
==Опис==
=ne pishete llazhi
Автентичното албанско општество е регулирана со сет на закони наречени " Канон "( или Канун ). Постојат многу канони во Албанија: Канон на планини, Канон на Лек Дукаѓини, Канон на Скендербег, Канон на Лабериа. Канонот го уредува животот на едно село и на регионот, а не на семејство или ' ФИС " како што некои тврдат. Зборот ФИС понекогаш е погрешно разбран затоа што тоа исто така значи " племе ", но во албанскиот јазик ' ФИС ' значи роднини кои помеѓу себе се еден крв. На пример, според американските правила, сите луѓе што се еден крв со Рокфелер ќе создадат " Рокфелер ФИС".
 
Албанскиот Канон, или канони, не биле напишани на хартија. Значи, немало потпис. Албанците требаа да измислат нешто ќе го замени потписот кој ги поврзува двете страни во договорот или трансакцијата. Тие го замениа потписот со ракување. Гестот при случајот на Ракувањето во однос на договор или трансакција се нарекува " Беса ". Во албанскиот Канон велејќи: "Јас дадов Беса " е исто како да се вели во САД се "потпишав на документот ". Освен тоа,обврската на "Беса", е повеќе од материјална трансакција - Тоа е обврзана со чест. Една стара поговорка вели ' Kur shqiptari te jep fjalen, аi. te jep djalin ". Тоа значи кога албанецот го дава својот збор, тој побрзо ќе го изгуби својот син одколку да се повлече од неговиот збор, или " Беса ".
 
Албанските гангстери се чини дека го употребиа на нивна корист поимот на "Беса". Тие ја користат идејата на Албанците дека не може да се скрши " Беса ", со цел да ги задржат своите криминални организации заедно. Сепак, канонот не може да се користи во корист на албанската мафија ,повеќе од колку што Кривичниот законик на САД би можел да се користи за организиран криминал.
Денес постојат многу печатени канони ; Канон на Лек Дукаѓини, Канон на Скендербеу, и Канон на Laberia, се три од нив.
 
Системот на Канон во Албанија е ист како и онаа на Србија, Босна и Црна Гора. Таа има Имател( Лидер во војна и дискусија ). На ранг под Имателот се нарекува ' Џобарс ' ( алб. Gjobars ), кои се луѓето кои го поставуват казните против оние кои го кршат законот. Под ' Џобарс ' се ' Војводите, словенски збор. Војводите се главите на секое семејство, или ФИС, во некое село.
Имателот на селото го означува Имателот на регионот. На пример, имател од четирите оригинални села на Келмени одговараат пред Главниот Имател на целиот Келмени.
 
" Адвокатите " на Канунот се нарекуваат " постарите (алб. pleqt ). Во постарите може да биде било кој. Тие работат на прекршоците исто како и адвокатите. Ако ' постарите 'не можат да го решат предметот, потоа Имателот, Џобарот, и Војводата се мешат за да се запре конфликтот помеѓу двете страни.
 
Како што може да се види во Канонот на Лек Дукаѓини или во било кој друг албански Канун,тоа е само збир на закони кои беа користени во Северна Албанија, Србија, Црна Гора и Босна за време на Отоманската окупација на Балканот, наместо законите предложени од страна на Османлиите.
 
Причината зошто луѓето [ кој? ]го нарекуваат " Канонот на Лек Дукаѓини " канонот на сите Албанци е затоа што овој канон е собрано и кодифициранапрв пат пред околу 100 години. Лицето кое го собираше тоа беше д-р Штјефан Ѓецови ( алб. Shtjefen Gjecovi ), косовски католички свештеник. Неговата верзија на Канон се однесува само на регионот каде што тој го собираше, Мирдита,Дигаѓини,Задрима, итн .Верзијата на Ѓецови имаше околу 1300 ставови, а тоа ги вклучува и законите за брак, црква, купување и продавање, итн .Полн Канон на Албанија треба да вклучува најмалку 5000 ставови. Значи верзијата на Ѓецови не е завршена.
 
==Структура==
52

уредувања