Костур (округ): Разлика помеѓу преработките

Додадени 5.930 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Инфокутија Населено место
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
| name = Костур
{{Инфокутија префектура ГР|
| native_name = <small>Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς</small>
име = Костур|
| native_name_lang = el
локално_име = Νομός Καστοριάς|
| settlement_type = [[Окрузи во Грција|Округ]]
мапа = GreeceKastoria.png|
| image_skyline = 2010 Dimi Kastorias numbered.svg
периферија = [[Западна Македонија (периферија)|Западна Македонија]] |
| image_alt =
главен_град = [[Костур (Грција)|Костур]]|
| image_caption = Општини во Костурскиот округ
население = 53584 |
| imagesize = 150px
население_од = 2005|
| image_flag =
н_ранг = 46та|
| flag_alt =
густина = 31|
| image_seal =
г_ранг = 46та|
| seal_alt =
површина = 1.720 |
| image_shield =
п_ранг = 38ма|
| shield_alt =
п_код = 52x xx|
| nickname =
код = 24670|
| motto =
регистрација = ΚΑ|
| image_map = Nomos Kastorias.png
провинции = |
| map_alt =
општини = 12|
| map_caption = Костурскиот округ во Грција
заедници = 3|
| pushpin_map =
ISO = GR-56|
| pushpin_label_position =
сајт = [http://www.kastoria.gr/ www.kastoria.gr]
| pushpin_map_alt =
| pushpin_map_caption =
| latd = 40|latm = 30|lats = |latNS = N
| longd = 21|longm = 15|longs = |longEW = E
| coor_pinpoint =
| coordinates_type =
| coordinates_display = inline,title
| coordinates_footnotes =
| subdivision_type = Земја
| subdivision_name = [[Грција]]
| subdivision_type1 = [[Области во Грција|Област]]
| subdivision_name1 = [[Западна Македонија (Грција)|Западна Македонија]]
| established_title =
| established_date = 2011
| founder =
| seat_type = Админ. центар
| seat = [[Костур (град)|Костур]]
| government_footnotes =
| leader_party =
| leader_title =
| leader_name =
| unit_pref = Metric
| area_footnotes =
| area_total_km2 = 1720
| area_land_km2 =
| area_water_km2 =
| area_water_percent =
| area_note =
| elevation_footnotes =
| elevation_m =
| population_footnotes =
| population_total = 50322
| population_as_of = 2011
| population_density_km2 = auto
| population_demonym =
| population_note =
| time_zone = [[источноевропско време|EET]]
| utc_offset = +2
| timezone1_DST = [[источноевропско летно време|EEST]]
| utc_offset1_DST = +3
| postal_code_type = [[Поштенски број|Пошт. бр.]]
| postal_code = 52x xx
| area_code_type = [[Повикувачки број|Пов. бр.]]
| area_code = 24670
| blank_name = [[Регистарски таблички|Рег. таб.]]
| blank_info = ΚΑ
| iso_code = GR-56
| website = {{URL|www.kastoria.gr}}
| footnotes =
}}
[[Податотека:Kastoria Regional Unit Building 2 2013.JPG|мини|десно|250п|Управата на Костурскиот округ во Костур]]
 
'''Костур''' ([[грчкиили јазик|грчки]]:'''Костурски округ''' ({{lang-el|Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς)}}, ''Перефериаки Енотита Касторияс'') — [[префектуриокрузи наво Грција|округ]] во областа [[ЕгејскаЗападна Македонија (Грција)|Западна Македонија]], денес [[Грција]]. Административен центарСместена е градотво северозападниот дел на [[Егејска Македонија]] и се состои од три општини: [[Костур (Грцијаград)|Костур]]., Релјефот[[Нестрам]] наи префектурата[[Хрупишта]]. Администратицен центар е претежноградот планински,[[Костур што(град)|Костур]]. јаОпштините прависе еднасочинети од најслабовкупно населените15 окрузиопштински воединици, Грција.составени од поголем број села.
 
== Географија ==
Таа се граничи со окрузите [[Префектура Лерин|Лерин]] на север, [[Префектура Кожани|Кожани]] на исток, [[Префектура Гребен|Гребен]] на југ и [[Префектура Јанина|Јанина]] на југозапад. Нејзина западна граница е [[Албанија]].
 
Костурскиот округ се граничи со окрузите [[Лерин (округ)|Леринскиот]] на север, [[Кожани (округ)|Кожанскиот]] на исток и југ, [[Гребен (округ)|Гребенскиот]] на југ, [[Јанина (округ)|Јанинскиот]] на југозапад и со [[Албанија|албанскиот]] округ [[Девол (округ)|Девол]] на запад.
Поголеми планини се [[Нередска Планина]] на север, [[Грамошта]] (Грамос) на југ. Најголема река е [[Бистрица (Грција)|Бистрица]]
 
Популарна дестинација за туризам е [[Костурско Езеро|Костурското Езеро]]
Подрачјето на Костур е претежно планинско, со изразено [[континентална клима]], што значи дека има студени зими и топли лета.
 
Во средината на округот се наоѓа Костурската Котлина со убавото [[Костурско Езеро]], на кое се наоѓа и самиот град [[Костур (град)|Костур]]. Од северозапад, котлината е ограничена од планината [[Орлово (планина)|Орлово]], која го дели Костурско од подрачјето на [[Девол (округ)|Девол]] во Албанија и грчкиот дел на [[Мала Преспа]] — [[Општина Преспа (Грција)|општината Преспа]]. На североисток е [[Нередска Планина|Нередската Планина]] (Вич), која пак го дели Костурското од [[Леринско Поле|Леринското Поле]]. На исток планината [[Мурик]] е границата со [[Кајларско Поле|Кајларското Поле]]. На запад планината [[Грамошта]] и на југозапад планината [[Горуша]] го делат Костурско и воопшто [[Егејска Македонија]] од [[Епир]] и областа [[Колоња (округ)|Колоња]] во Албанија. На југ котлината е релативно отворена по долината на [[Бистрица (Грција)|Бистрица]] кон [[Гребенско]].
 
Географската граница меѓу Македонија и Епир не се совпаѓа точно со административната граница на округот — дел од селата [[Нестрам]]ско географски припаѓаат на Епир, но административно се водат под Костур.
 
Најважни реки што се [[слив|слеваат]] во Костурско се [[Бистрица (Грција)|Бистрица]] и нејзината западна притока Белица. Во Грција, Белица се смета за почеток на Бистрица.
 
Во Костурско има четири јасно издвоени историско-географски области: [[Корешта]], [[Костенарија]], [[Пополе]] и [[Нестрамско]].
 
Главна патна магистрала е GR-15, која оди во правец север-југ и го поврзува Костур со [[Лерин]] на север и со магистралата „Егнатија“ на југ.
 
== Општини и општински единици ==
Округот се состои од три општини (посочени се и нивните броеви на картата).<ref name=Kallikratis>{{PDFlink|1=[http://www.kedke.gr/uploads2010/FEKB129211082010_kallikratis.pdf Каликратов закон за реформи во месната управа]}}</ref> Секоја општина е составена од извесен број општински единици, а секоја од нив има извесен број села (понекогаш само едно). Називите на општинските единици не секогаш се водат според некое населено место. Може да бидат сосема измислени, или пак дадени во чест на некоја личност. Затоа, ваквите единици немаат [[македонски јазик|македонски]] имиња.
 
* [[Костур (град)|Костур]] (1)
* [[Нестрам]] (2)
* [[Хрупишта]] (3)
 
=== Костур ===
Општината [[Костур (град)|Костур]] е поделена на следниве општински единици:
 
* [[Вич]]
== Транспорт ==
* Кастраки
* [[Грчки меѓународен автопат 15|GR-15]], Ј, Цен., С
* [[Клисура (Костурско)|Клисура]]
* [[Грчки меѓународен автопат 20|GR-20]]/[[E90]], Ј
* [[Корешта]]
* [[Костур (град)|Костур]]
* Македон
* Света Троица
* Свети Врач
* [[Четирок]]
 
=== Нестрам ===
== Општини и заедници ==
Општината [[Нестрам]] е поделена на следниве општински единици:
 
* Акритес
{| class="wikitable"
* Аренес
! Општина !! YPES код !! Седиште (доколку е различно) !! Поштенски код !! Повикувачки бр.
* [[Грамошта (село)|Грамошта]]
|-
* [[Нестрам]]
| [[Манјак]] || 2501 || || 521 00 || 24670-81
|-
| [[Горенци]] || 2502 || || 520 52 || 24670-51
|-
| [[Ревани]] || 2503 || [[Ревани]] || 520 58 || 24670-91
|-
| [[Вич (општина)|Вич]] || 2506 || [[Тиолишча]] || 520 59 || 24670-72
|-
| [[Богатско]] || 2508 || || 520 53 || 24670-95
|-
| [[Костур]] || 2509 || || 521 00 || 24670-2 through 3
|-
| [[Клисура]] || 2511 || || 520 54 || 24670-94
|-
| [[Корешта]] (Корестија)|| 2512 || [[Габреш (Костурско)|Габреш]] || 520 55 || 24670-84
|-
| [[Македон (општина)|Македон]] || 2513 || [[Маврово (Костурско)|Маврово]] || 520 56 || 24670-74
|-
| [[Нестрам]] || 2514 || || 520 51 || 24670-31
|-
| [[Хрупишта]] (Орестида) || 2515 || || 522 00 || 24670-2
|-
| [[Четирок]] (Месопотамија) || 2504 || || 520 50 || 24670-61
|-
! Заедница !! YPES код !! Седиште (доколку е различно) !! Поштенски бр !! Повикувачки број
|-
| [[Аренес]] || 2505 || [[Борботско]] || 500 07 || 24670-72
|-
| [[Грамошта (село)|Грамошта]] (Грамос) || 2507 || || 522 00 || 24670-42
|-
| [[Косинец]] || 2510 || [[Косинец]] || 520 50 || 24670-86
|}
 
=== Хрупишта ===
Општината [[Хрупишта]] е поделена на следниве општински единици:
 
* Јон Драгумис
* [[Хрупишта]]
== Поврзано ==
* [[Костурски дијалект]]
* [[Костурско Езеро]]
* [[Список на села во Костур]]
 
== Наводи ==
<!--
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==-->
{{рв|Kastoria Prefecture}}
* [http://www.kastoria.gr/ Управа на Костурскиот округ] {{gr}} {{en}}
 
 
{{Нестрам}}
{{Хрупишта}}
{{Западна Македонија (Грција)}}
 
[[Категорија:Префектура Костур|*]]