Наклон (математика): Разлика помеѓу преработките

с
с (Прифатена е поправката на линкот за промили)
== Наклон на пат или железничка пруга ==
 
|Наклонот <math> a</math> на пат или железничка пруга може да се опишуваопише со агол во степени или со процент каде што клучно е дека 100%=45°.<ref>{{cite web| url=http://en.wikipedia.org/wiki/Slope|title=Slope |publisher=Wikipedia|year=2013|language=англиски|accessdate=Септември 2013}} </ref> Формулите за меѓусебно претворување се:
:<math>\Theta = \arctan( \frac{a}{100%} )\,,</math> &nbsp;и&nbsp; <math>a = 100% \cdot \tan( \Theta),\, </math> &nbsp;каде што &Theta; е во степени.
 
{| border="1" cellpadding="5"
|- align="center"
| width="180"| [[Податотека:Nederlands_verkeersbord_J6.svg|150px]]<br /> <small>Знак за пазењевнимание во [[Холандија]]</small>
| width="180"|[[Податотека:Znak A-23.svg|150px]]<br /><small>Знак за пазењевнимание во [[Полска]]</small>
| width="180"|[[Податотека:Skloník-klesání.jpg|160px]]<br /><small>Железнички знак во [[Чешка]] <br />со 20‰ = 2% наклон</small>
|}