Разлика помеѓу преработките на „Алкени“

Додадени 39 бајти ,  пред 7 години
Структурната изомерија (скелетна или изомерија на низата) кај алкените започнува од четвртиот член на хомолошката низа, односно од [[бутен]]от (C<sub>4</sub>H<sub>8</sub>). Кај него поради изомеријата на низата се можни два структурни изомери, и тоа: [[бут-1-ен]] и [[2-метилпропен]]. Положбената, пак, изомерија кај алкените се должи на можноста двојната врска да се најде на различни места во јаглеродната низа. Според тоа, има три структурни изомери на бутенот.
А исто така сакам да ви кажам дека ве сакаааааааааааааааааам .
NIGGA MA NIGGA MA NIGGA NIGGA MA NIGGA
 
=== Геометриска (cis - trans) изомерија ===
Анонимен корисник