Разлика помеѓу преработките на „Македонска Империја“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Македонската Империјаимперија''' е империја која ја создал [[Александар Македонски]] (356–323 гпне). Империјата владеела не само со територијата на првобитното [[Македонско Кралство]] туку и со централните градови-држави во античка Грција, и со териториите на покорената [[Персиска Империјаимперија]], вклучувајќи ги и [[Египет]] и земјите од далечниот исток, се до [[Индија]]. Стилот на владеење на [[Александар Македонски]] со освоените територии придонел за ширење на [[хеленистичката култура]] низ [[Македонска Империја]]империја. [[Македонската Империја]]империја по смртта на [[Александар Македонски]] после војната на [[дијадосите]] била поделена на повеќе империи-наследнички.
 
== Империи-наследнички ==
 
* [[Селевкидска Империјаимперија]]
* [[Потоломејска Империјаимперија]]
* [[Антигонидска Империјаимперија]]
 
 
{{никулец}}
{{Античка Македонија-никулец}}
 
[[Категорија:Македонска Империја| ]]