Разлика помеѓу преработките на „Семрежен услужник“

Одземени 333 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с (Bot: Migrating 50 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q11371 (translate me))
с
'''Интернет-Семрежен услужник''' е('''ISP''', од [[анг.]] ''internet service provider'') — фирма која им нуди на своите клиенти пристап до [[Интернетсемрежје]]то.<ref>[http://www.thefreedictionary.com/isp Definition] on The Free Dictionary</ref>. Интернет-услужникотСемрежниот услужник ги поврзува своите корисници на [[Интернет]], користејќи технологија за пренос на податоци, соодветна за доставување на [[Интернетсемрежен протокол]] пакети или рамки, како што се dial-up, DSL, [[Кабелскикабелско интернетсемрежје]], безжичен или посветен на високо-брзински интерконекции.
 
Интернет-услужницитеОвие услужници може да обезбедат сметки за е-пошта на корисницните што им овозможува да комуницираат еден со друга со праќање и примање на електронски пораки преку нивните служби за интернет-семрежни услужници. Интернет-услужнитеУслужните можат да обезбедат услуги како што се далечинско складирање на датотеки со податоци во име на своите клиенти, како и други услуги, единствени за секој поеднинечен интернет-услужник.
 
== Краен корисник на врската ==
Интернет-услужницитеУслужниците користат голем број на технологии за да им овозможат на потрошувачите да се поврзат на нивните мрежи.
 
За корисниците и малите бизниси, во најпопуларни опции спаѓаат dial-up, DSl (или, Асиметрична дигитална претплатничка линија, ADSL), широкопојасен безжичен интернет, [[Кабелски интернет]], FTTH и интегрирани служби за дигитални мрежи (ISDN)(основна стапка на интрфејс). За клиентите со покомплицирани барања, како што се средни, до големи бизниси или другите интернет-услужници, DSL (често SHDSL или ADSL), [[Етернет]], Metro Ethernet, Gigabit Ethernet, Frame Relay, ISDN (BRI или PRI), ATM, Сателитски интернет пристап и синхрони оптички мрежи се најсоодветни за користење.
 
[[Податотека:Internet Connectivity Access layer.svg|thumb|upright=2.0|Опции за поврзување на Интернет од краен корисник до Ниво 3/2 на ИСП]]
=== Место ===
 
При користење на ISDN или dial-up метод на поврзување, интернет-услужникотсемрежниот услужник неможе да ја утврди физичката локација на повикувачот, освен користење на бројот кој што се пренесува преку соодветна форма на Caller ID; Целосно е возможно да се поврзете на пример со интернет-услужникуслужникот кој се наоѓа во [[Мексико]] и во [[САД]]. Другите начини на поврзување, како што се кабел или DSL побаруваат фиксна регистрирана јазол врска која што е поврзана со интернет-услужникот преку физичка адреса.
 
== ИСП интерконекција ==
[[Податотека:Internet Connectivity Distribution & Core.svg|thumb|upright=2.0]]
 
Како што клиентите плаќаат на интернет-услужникот за пристапот до интернет, така и самиот интернет-услужник плаќа на погорните услужници за пристап на интернет. Погорните интернет-услужници обично имаат поголема мрежа од договорниот интернет-услужник и/или се способни да го снабдат договорниот интернет-услужник со пристап до делови од интернетот до кои самиот договорен интернет-услужник неможе да пристапи.
 
Во наједноставен случај, една врска е воспоставена со погорниот интернет-услужник и се користи за пренос на податоци до или од области на Интернет надвор од домашната мрежа. Овој начин на поврзување е честопати повторуван каскадно се додека не се постигне пренесување на ниво 1. Во реалноста, оваа ситуација е малку посложена. Интернет-услужницитеУслужниците со малку повеќе од една точка на присуство (PoP), може да имаат повеќе оддлени врски со погорните интернет-услужници во повеќе точки на присуство(PoP), или може да бидат корисници на повеќе интернет-услужници и може да имаат конекции преку секој од нив во една или повеќе точки на присуство.
 
=== Делење ===
 
Интернет-услужницитеУслужниците може да се вклучат во делење (''peering''), каде што повеќе интернет-услужници се спојуваат во точки за споделување или точки за размена на интернет (IXS) овозможувајќи рутирање на податоците помеѓу секоја мрежа без надополнување еден со друг за пренесените податоци-податоци кои инаку би поминале преку трет интернет-услужник кој е на повисоко ниво, правејќи му трошоци на погорниот -услужник.
Интернет-услужницитеУслужниците не побаруваат подигање на податоци и имаат само корисници(крајни корисници и/или колегите од ИСП) кои се нарекуваат Ниво 1 ИСП.
Мрежниот хардвер, софтвероот и спецификациите, како и стручноста со управувањето со мрежата се важни за да се осигураме дека податоците протекуваат по сигурен пат и нагорните врски работат сигурно. Можно е губење на цената и ефикасноста.
 
== Виртуелен интернет-услужник ==
 
[[Виртуелен интернет-семрежен услужник|Виртуелен услужник]] е операција која купува услуги од друг интернет-услужник (понекогаш се нарекува „големопродажен интернет-услужник“ во овој контекст)<ref>[http://cgi.amazing.com/isp/hooking-up.html Amazing.com "Hooking up to the Internet"]</ref> што им овозможува на клиентите на виртуелниот интернет-услужник пристап на Интернет со користење на услугите и инфраструктурите кои се во сопственост и управувани од големиот интернет-услужник.
 
== Бесплатен интернет-услужник ==
 
Бесплатни интернет-услужници се оние кои што обезбедуваат услуги бесплатно. Многу слободни интернет-услужнци прикажуваат реклами додека корисникот е приклучен на интернет, како комерцијална телевизија, во некоја смисла тие го продаваат вниманието на корисникот на рекламаторот. Други бесплатни интернет-услужници често се нарекуваат freenets, работат на непрофитна основа, обично со доброволен кадар.
 
== Слични услуги ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:ИнтернетСемрежни услужници|Услужник ]]
[[Категорија:Семрежје|Услужник]]