Разлика помеѓу преработките на „Мера (математика)“

Додадени 578 бајти ,  пред 13 години
нема опис на уредувањето
 
: <math>m^{*}(E) = \inf_{E\subseteq \mathcal{U}} \left \{ \sum_{n=1}^{\infty} \ell(I_n)\right \}</math>
 
Нека <math>E\subseteq \Bbb{R}</math> е произволно подмножество од реалните броеви. По дефиниција, за <math>E</math> велиме дека е мерливо множество ако:
 
: <math>\left ( \forall A\subseteq \Bbb{R} \right ),\,\,\ m^*(A\cap E)+m^*(A\cup E^c)=m^*(A)</math>
 
Ако <math>E</math> е мерливо множество, тогаш надворешната мера на <math>E</math> се вика Лебегова мера на <math>E</math>, и пишуваме:
 
: <math>m(E)=m^*(E)</math>
 
== Види исто така ==
1.577

уредувања