Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Прирачник за стилот“

с
нема опис на уредувањето
с
'''Прирачникот за стил''' овозможува основни информации за тоа ''како'' да се уредува содржината на статиите.
 
== КонвенцииПравила за именување ==
Општо, именувањето на статиите треба да го преферира она што најголемиот број зборувачи на македонски јазик би го најлесно препознале, а истовремено создавањето на врски до таквите статии треба да биде лесно.
 
Википедија ја определува познатоста на името преку гледање како веродостојните извори на македонски јазик ја нарекуваат темата.
 
Во продолжение дадените '''конвенцииправила за именување''' претставуваат водилки за создавањето и именувањето на страници. Ова се ''конвенции'', а не стриктни закони изгравирани во камен. Како што Википедија расте и се менува, некои конвенции кои порано имале смисла, сега се несоодветни. Секогаш кога ќе се сомневате, следете ја конвенцијата.
 
=== Општи конвенцииправила ===
==== Останатите зборови со мала буква ====
Не ги ставајте вторите и последователните зборови во еден наслов со голема буква, освен ако станува збор за лична именка. На пример, правилно е ако станува збор за име и презиме на лице, како '''[[Џон Вејн]]'''. Правилно е '''Видео играВидеоигра''', а не '''Видео Игри''' или пак, правилно е '''Рубикова коцка''', а неправилно е '''Рубикова Коцка'''.
 
При определувањето на зборовите кои се пишуваат со голема буква или мала буква, следете го правописот на македонскиот јазик, од кој поважните правила се:
*
 
=== Поединечни конвенцииправила ===
==== Именување на филмски статии ====
{{главна|Википедија:ВикиПроект Филм/Водичи за стилот#Именување на статии}}
 
=== Форматирање на воведот ===
==== Задебелен почеток и долга црта ====
Статиите обично почнуваат со името на статијата напишано со '''задебелени букви''', адолга црта ('''—'''), па потоа следува кратка дефиниција за поимот за кој се говори, како што е и вообичаено и во останатите печатени или електронски енциклопедии. На пример, статијата за [[Алберт Ајнштајн]] започнува вака:
::'''Алберт Ајнштајн '''(14 март 1879 – 18 април 1955) бил теоретски физичар кој нашироко се смета за најголемиот научник на 20-отXX век...
ДругаДруго Википедијаправило конвенцијана Википедија е да се ''закосат''ставаат имињатаво аконаводници се однесуваатнаслови на насловкниги, нафилмови, книгакомпозиции, филмнумери, албумалбуми или компјутерска/видеои игравидеоигри. Ако првото споменување за темата на статијата е наслов на книга или филм, се користи '''''задебелен итекст закосенво текстнаводници'''''. На пример, статијата за [[2001: Вселенска Одисеја (филм)]] започнува вака:
::'''''2001„2001: Вселенска Одисеја''Одисеја“''' ({{lang-en|2001: A Space Odyssey}}) е научно-фантастичен филм од 1968 година режиран од Стенли Кјубрик, кој заедно со Артур Ч. Кларк е и автор на сценариото.
Најчесто се препорачува имињата на трудови (на пример, научна статија), подглавија (на пр. во книга), песни или телевизиски епизоди да бидат споменати во „наводници“ наместо да видат ''закосени''наводници. Притоа, внимавајте да ги корисите македонските наводници ('''„“'''), кои се разликуваат од англиските (""). Ако првото споменување за темата на статијата е наслов на едно од горенаведените работи, се користи „'''задебелен текст во наводници'''“. На пример:
::„'''Кој кого набљудува?'''“ е името на последната епизода од првата сезона на американската телевизиска серија ''Вовед во анатомија''.
 
:: ''Аберација (биологија)'': „Во [[биологија|биологијата]], '''аберација''' претставува отстапување од нормите што се типични за некој вид....“
 
Ако има потреба дадете го локацискиот и временскиот контекст. Исто така, создадете граници на контексот на статијата, на пример статија од типот „''Листа на проблеми на животната средина''“ има контекст кој се однесува <u>само</u> врз ефектите од човековата активност. Треба да се претпостави дека читателите на статијата не се запознаени со тоа што би бил контекстоконтекстот, а оние на кои тоа им е веќе познато да можат само лесно да го прелистат мaтеријалот со кој се запознаени.
 
Кога статијата има наслов од типот на „Листа на...“, повторувањето на насловот во првиот ред општо треба да се избенува во полза на овозможување на читателите со корисни информации за контекстот на листата.