Разлика помеѓу преработките на „Фолклор“

Одземен 1 бајт ,  пред 6 години
(будала)
 
=== '''ПЕТОК 13-ТИ''' ===
Според легендата Петок 13-ти се смета за ден на кој се случуваат несреќи,малери и баксузи.Зошто овој ден и овој датум се носители на лоша среќа сѐ уште не е конкретно познато и дефинирано,меѓутоа постојат повеќе теории: најраспространетата од нив е она дека според правилата на нумерологијата бројот дванаесет е број на целосноста-затоа има дванаесет месеци во годината,дванаесет хороскопски знаци,дванаесет часа на часовникот ,дванаесет Апостоли итн.Според тоа бројот тринаесет е сметан за неприроден; според некои Нордиски митови се смета дека ако тринаесет луѓе седнат на иста маса некој од тие ќе умре (таков бил случајот со Тајната вечера).Во однос на денот Петок, тој се смета за несреќа уште од 14-от век кога е и напишана книгата „Приказните за Кантербери“ и во неа асесе спомнува дека Петок е лош ден да се оди на пат или да се работи било која работа.Црниот Петок е поврзан со паѓањето на акциите од берзата и други катастрофи уште од 1800-тите години.Сепак зошто овие два термини се споени заедно како несреќен датум не е познато се до 19-от век ; се појавува во 1869 во биографијата на Џоачино Росини :Според оваа биографија росини цел свој живот бил човек опкружен со пријатели и бил весел и добар човек,но целиот свој жиот поради непознати причини верувал дека Петок 13-ти е ден кој носи несреќа.На крајот, во биографијата стои дека Џоачино Росини умрел на Петок 13-ти Ноември.Постојат и други верувања кои се постари но прикажани во филмот Кодот на Да Винчи каде што се тврди дека петок 13-ти се смета за несреќен ден поради апсењето на Витезите Темплари точно на Петок 13-ти октомври 1307 година.Сепак,кокретно не постои ниту еден доказ зошто луѓето го сметаат баш овој ден и овој датум за толку несреќни.
 
=== '''ЛЕГЕНДАТА ЗА ЦРНАТА МАЧКА''' ===
Во зависност од културата на која припаѓа секој човек црната мачка може да означува или среќа или несреќа.Ако црна мачка ти го пресече патот-ќе те следи несреќа.За да ја избегнеме оваа ситуација треба сосема да се вратиме по патот од каде сме дошле и да пронајдеме нов пат.
Анонимен корисник