Разлика помеѓу преработките на „Веројатносен распоред“

с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Податотека:Dice Distribution (bar).svg|мини|десно|Дискретен веројатносен распоред на збир од двадве заракоцки]]
'''Веројатносен распоред''' — односот помеѓу вредностите кои ги зема [[Случајна променлива|случајната променлива]] и нивните [[Теорија на веројатноста|веројатности]]. Распоредот на веројатностите може да биде униваријатна и мултиваријантна. Униваријантниот распоред ги дава веројатностите на една случајна променива да преземе разни алтернативни вредности. Мултиваријантниот распоред ги дава веројатностите на еден случаен [[вектор]] – збир на два или повеќе случајни променливи – преземање разни вредносни [[комбинација|комбинации]].
Од униваријантните распореди на веројатност најчесто се среќаваат и се многу важни слендиве: [[биномен распоред|биномна веројатност]], [[хипергеометриски распоред|хипергеометриска]] веројатност и [[нормален распоред|нормалниот]] распоред.
веројатност, хипергеометриска веројатност и нормалниот распоред.
 
== Вовед ==
# [[Студентов т-распоред]]
# [[Хи квадрат тест|x<sup>2</sup> тест]]
 
== Наводи ==
{{наводи}}