Разлика помеѓу преработките на „Ден на вљубените“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Свети Валентин (најчесто и '''Денот на вљубените''' („[[Свети Валентин]]“) е годишна прослава која се одржува на [[14 Февруарифевруари]] со славење на љубовта и приврзаноста помеѓу интимните партнери. Денот е именуван според еден или повеќето ранохристијански маченик наречен Валентин и е одреден од папата Гелазиус I во 500 год.п.н.е. Беше отстранет од Романскиот календар на светците во 1969 од папата Павле VI, но нивнато религиско одржување се уште е дозволено. Традиционално е ден на кој вљубените ја изразуваат нивната љубов меѓусебно со подарување цвеќиња,нудење слатки производи и праќање картички(познати како"љубовни"). Денот прво се поврзувал со романтична љубов во кругот на Геофри Чосер во Средниот век,кога традицијата бурно растела со искрена љубов.
== '''Денот на вљубените''' ==
 
Свети Валентин (најчесто и Денот на вљубените) е годишна прослава која се одржува на 14 Февруари со славење на љубовта и приврзаноста помеѓу интимните партнери. Денот е именуван според еден или повеќето ранохристијански маченик наречен Валентин и е одреден од папата Гелазиус I во 500 год.п.н.е. Беше отстранет од Романскиот календар на светците во 1969 од папата Павле VI, но нивнато религиско одржување се уште е дозволено. Традиционално е ден на кој вљубените ја изразуваат нивната љубов меѓусебно со подарување цвеќиња,нудење слатки производи и праќање картички(познати како"љубовни"). Денот прво се поврзувал со романтична љубов во кругот на Геофри Чосер во Средниот век,кога традицијата бурно растела со искрена љубов.
 
Модерните симболи на Денот на вљубените вклучуваат заоблени срца,гулаби и фигура на криластиот Купидон.
Благодарејќи на концентрираниот маркетингшки напор,Денот на вљубените се прославува во некои Азиски земји со Сингапурците,Кинезите и Јужно Корејците кои трошат најмногу пари на подароци на Денот на вљубените.
 
Во Јужна КореаКореја, слично на Јапонија, жените им даваат чоколади на мажите на 14 Февруарифевруари а мажите им даваат не-чоколадни бомбони на жените на 14 Март (Белиот ден).На 14 Април(Црн ден),оние коишто не добиле ништо на 14 Февруарифевруари или Март одат во кинески ресторант да јадат црни нудли „(자장면 jajangmyeon)''“ и го „тагуваат“ својот осамен живот.Корејците исто така го прославуваат „''Pepero Day''“ на 11 Ноември кога младите двојки си даваат меѓусебе Pepero колачиња.Датумот 11/11 е наменет за ликот на долгата форма на ова колаче.Секој 14-ети во месеците се одбележува денот посветен на љубовта во Кореа,иако многу од нив се нејасни.Од Јануари до Декември:Денот на свеќите,Денот на љубовта,Бел ден,Црн ден,Денот на розата,Денот на бакнежот,Сребрен ден,Зелен ден,Ден на музиката,Ден на виното,Ден на филмот и Ден на прегратките.Корејските жени даваат повисока сума на чоколади отколку јапонските жени.
 
Во Кина,пријатната ситуација е кога мажот дава чоколадо,цвеќиња или двете на жената којшто тој ја сака.На кинески,Денот на вљубените се нарекува (разговорен/обичен кинески:情人节;традиционален кинески:情人節;пинински:qíng rén jié).Традиционалниот кинески Ден на вљубените е наречен „''qixi''“ на пинински и се прославува на 7-иот ден од 7-иот месец според месечевиот календар,прославувајќи го легендарниот ден на кој пасачот на крави и ткаената девица треба да бидат заедно.Модерниот ден на вљубените исто така се прославува секоја година на 14 Февруарифевруари,но според сончевиот календар.
 
Во Република Кина (Тајван) ситуацијата е дека е верзија на Јапонија.Мажите даваат подароци на жените на Денот на вљубените а жените им возвраќаат на Белиот ден.
===== '''Средниот исток''' =====
 
Во Египет,египјаните го слават Денот на вљубените на 14 Февруарифевруари и им е вроден „''Eid el-Hob el-Masri ''“(Египјански ден на љубовта) на 4 Ноември кои купуваат подароци и цвеќиња за нивните сакани.Се забележува на 14 Февруари, 2006 год цветно движење во земјата,вредно 6 милиони фунти,кој достигнува до 10 центи од целосната годишна продажба на цвеќиња.
 
Во Иран,„''Sepandarmazgan''“ или „''Esfandegan''“ се стари традиционални прослави на љубов,пријателство и земјиштво.Немаат ништо заедничко со св.Валентин,исклучок за површна сличност во давањето на приврзаност и подароци на саканите,неговото потеко и мотиви се целосно неповрзани.Постепено се заборавиле во услуга на Западните прослави на Денот на вљубените.Асоцијацијата за културата на Иран и Природниот феномен се обидуваа од 2006 год да го направат „''Sepandarmazgan''“ национален празник на 17 Февруарифевруари,само за да го заменат западниот празник.
 
Во Израел,„''Tu B'Av,''“ се смета дека е еврејски ден на љубовта следејќи ги античките традиции на додворување на овој ден.Денес,ова се слави како втор празник на љубовта од световните луѓе(покрај денот св.Валентин) и дели многу од обичаите кои се поврзани со св.Валентин во Западните општества.